Για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, παγκόσμιο αντάμωμα των Καππαδοκών – Καραμανλήδων, στις 24 και 25 Αυγούστου 2018, στους χώρους του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, με πολύ αγάπη για την Θεοσκέπαστη Καππαδοκία μας και με βαθύ σέβας στην διατήρηση - τη διάσωση και την διάδοση της Καππαδοκικής μας Πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά  και σε πείσμα των καιρών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι ενέργειες της οργάνωσης του Παγκόσμιου Ανταμώματος Καππαδοκών - Καραμανλήδων. 

Η  Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Μητρόπολη των Βαλκανίων, η ομορφότερη πόλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  η Θεσσαλονίκη μας, υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά στη διάρκεια των 20 ετών, το Παγκόσμιο Αντάμωμα Καππαδοκών «το 20ο  Γαβούστημα».

Το 20ο Γαβούστημα θα πραγματοποιηθεί στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» του Δήμου Παύλου Μελά, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Αυγούστου 2018.

 Σε κάθε μας αντάμωμα συμμετέχουν περίπου 14.000 – 15,000 Καππαδόκες και Καππαδοκικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη!

Η λέξη «γαβούστημα»  προέρχεται από το ρήμα γαβουστίζω που σημαίνει συναντιέμαι- ανταμώνω. 

Πρόκειται για την μοναδική και  κορυφαία συνάντηση  των απανταχού Καππαδοκών εντός και έκτος της Ελλάδος, με στόχο την διαχρονική και συλλογική απότιση φόρου μνήμης και τιμής στις πατρογονικές μας ρίζες της Αγιοτόκου και Αγιοτρόφου Καππαδοκίας.

«Η ευθύνη της ανάληψης, η επιμέλεια της οργάνωσης αλλά  και η  επιτυχία του  20ου  Γαβουστήματος, αποτελεί για τον Σύλλογό μας- τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αξενών Καππαδοκίας, μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για την Καππαδοκία μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας Κωνσταντίνος Αβανίδης, καλώντας όλους τους  Καππαδόκες – Καραμανλήδες να είναι παρόντες στη Θεσσαλονίκη, γιατί στο Γαβούστημα της Θεσσαλονίκης θα εορτασθεί  έκτος όλων των άλλων και η μεγάλη μας επέτειος των  20 ετών.

Το Γαβούστημα είναι η μοναδική αφορμή να έρθουν στην ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, οι Καππαδόκες – οι Καραμανλήδες , της 4ης και 5ης γενιάς Ελλήνων της Διασποράς. Να γνωρισθούν οι νέοι μας - μεταξύ τους- να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να μιλήσουν καραμαλίδικα, να χαρούν, να νιώσουν περήφανοι συνεχιστές της λαμπρής και μακραίωνης   ιστορίας μας - που κρατάει από την αλησμόνητη πατρίδα μας την πανέμορφη και θεοσκέπαστη, αγιοτόκο και αγιοτρόφο  Καππαδοκίας μας.

Γι’ αυτό άλλωστε  και  καθιερώσαμε  το Γαβούστημα μας να γίνεται πάντα καλοκαίρι ώστε να είναι και αφορμή διακοπών για τους Καππαδόκες της Διασποράς. Φέτος θα υποδεχθούμε  Καππαδόκες- Καραμανλήδες  της Διασποράς από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αμερική την Ελβετία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Στοχεύοντας στην πατρογονική αφύπνιση της 3ης και 4ης γενιάς Καππαδοκών και λοιπών Μικρασιατών Προσφύγων, στο πρόγραμμα  του Γαβουστήματος εντάσσουμε πληθώρα ποιοτικών παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων: τέχνης, λόγου, θεάτρου, αναβίωσης καππαδοκικών εθίμων  μουσικής  και χορού, πάντα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η είσοδος για το κοινό στις εκδηλώσεις, είναι ελεύθερη, ενώ το αντάμωμα γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Παύλου Μελά.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται, στον Κωνσταντίνο Αβανίδη, πρόεδρο του  Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών  Καππαδοκών, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων (Τηλ.: 6977700420  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στη Νίκη Στρατηλάτη – Δημοσιογράφο - Συγγραφέα, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου - Εκτελεστικής Οργάνωσης και Δημοσίων Σχέσεων (Τηλ.6977877698).