Με αφορμή τον θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού σε ηλικία 94 ετών, την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, και την εξόδιο ακολουθία της που θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιουνίου, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 12 το μεσημέρι, αξίζει να αναφερθούμε στη σημαντική συμβολή της, ως υφυπουργού Εξωτερικών, στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων Ποντίων που βρίσκονταν στην περιοχή του Σοχούμ, θυμάτων της ένοπλης διαμάχης μεταξύ των Γεωργιανών κυβερνητικών δυνάμεων και των Απχαζίων αυτονομιστών το 1993.

Ο απεγκλωβισμός των 1.013 Ποντίων Ελλήνων, που ήταν εγκλωβισμένοι στο Σοχούμ, έγινε μέσω πλοίου που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, αλλά ο ποντιακός ελληνισμός, θρήνησε για ακόμη μία φορά δεκάδες θύματα.

 Ήταν καλοκαίρι του 1993 και το πλοίο, αναχώρησε από το Σοχούμ και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1993 έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, όπου τους πρόσφυγες υποδέχθηκε η Βιργινία Τσουδερού, με στόχο να παραμείνουν στη Θράκη. Όμως ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνουν στην ακριτική περιοχή έχοντας γεωργική γη και δουλειά δεν υπήρξε ποτέ και έτσι οι πρόσφυγες Έλληνες Πόντιοι, σκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, για αναζήτηση εργασίας.

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο την έρευνα του Τάσου Τέλογλου, για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ