Θέση στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, έλαβε η Ακαδημία Αθηνών μετά από ερωτήματα που της ετέθεσαν, και μέσω του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων, επισημαίνει ότι «απαραίτητη προϋπόθεση συμφωνίας… είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκτάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσων», ενώ επισημαίνει πως «η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών

Με αφορμή ερωτήματα προς την Ακαδημία Αθηνών για το ποιά είναι η θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων που επανήλθε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός  του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των  συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού – και μόνον – δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».  

Η Επιστολή

Την επιστολή έστειλε από μέρους της Επιτροπής για το Μακεδονικό του ΙΗΑ (International Hellenic Assosiation (IHA) μιας ελληνικής Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της ελληνικής διανόησης (πάνω από 3.000 μέλη) στην Ακαδημία Αθηνών για να πάρει θέση καθ' ύλην αρμόδια πνευματική ηγεσία του τόπου για το ύψιστο εθνικό θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, η Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Πρώην Ύπατη Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλέφωνο: +603-742-0466

Θέμα: Η ονομασία των Σκοπίων. Αξιότιμα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

Λέγομαι Νίνα Γκατζούλη, είμαι Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, συνεργάζομαι με το International HELLENIC Assosiation https://professors-phds.com/ και μετέχω ως Συντονίστρια της Επιτροπής του συλλαλητηρίου της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Όπως αναγράφεται στους σκοπούς της Ακαδημίας Αθηνών ο γενικός και κύριος σκοπός της, σύμφωνα με τον Iδρυτικό της Nόμο, είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών… καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων, προτάσεων, αποφάσεων, κρίσεων για την διαφώτιση και καθοδήγηση κρατικών οργάνων και αρχών. Πολλές φορές η Aκαδημία Aθηνών, με τις γνωμοδοτήσεις και τις προτάσεις της, έχει προσφέρει υπηρεσία στο κράτος, κυρίως για εθνικά ζητήματα και για ζητήματα παιδείας και οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσής της, η Ακαδημία Αθηνών οφείλει να είναι το ανώτατο επιστημονικό - πολιτισμικό συμβουλευτικό όργανο της χώρας και να γνωμοδοτεί οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί την ελληνική κοινωνία, τεχνικό και μη. Με μία επίσκεψη στην κατηγορία «Δημόσιες Τοποθετήσεις» στην ιστοσελίδα της παρατηρούμε πως η τελευταία παρέμβασή της αφορά το πολυσυζητημένο βιβλίο Ιστορίας της έκτης δημοτικού το 2007, που στόχος του ήταν η ιδεολογική ερμηνεία της ιστορίας κάτω από μία συγκεκριμένη ανιστόρητη ιδεολογική οπτική, βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα.

Πιστεύουμε ότι μέσα στα κρίσιμα εθνικά θέματα, ασύγκριτης σημασίας, σχετικά με το βιβλίο της 6ης δημοτικού, περιλαμβάνεται το ύψιστο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο η δημόσια τοποθέτηση της Ακαδημίας, αποτελεί εθνικό καθήκον για την κατοχύρωση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Θεωρούμε ότι η Ακαδημία Αθηνών, ως ύψιστη πνευματική ηγεσία της πατρίδας μας για την «διαφώτιση και καθοδήγηση κρατικών οργάνων και αρχών», όπως αναγράφεται και στους στόχους της, δεν επιτρέπεται να σιωπά, κατά το αρχαίο: «ο σιωπών δοκεί συναινείν», για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι η ονομασία των Σκοπίων, του οποίου επίκειται η λύση, όπως παραθέτουμε κατωτέρω.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με θέμα την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Γνωρίζουμε επίσης και τα αποτελέσματα της σύσκεψης τα οποία ανακοινώθηκαν ως εξής: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει».

Αυτό όμως που έγινε αργότερα είναι παντελώς απαράδεκτο. Χωρίς νεότερη ρητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, θεωρήθηκε και μάλιστα δηλώθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αλλά διατηρήθηκε και από μετέπειτα κυβερνήσεις, ότι «Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (ergaomnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή»!

Πώς είναι δυνατόν να δηλώνεται μια τέτοια απαράδεκτη θέση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ διαρκούσης της διαπραγμάτευσης; Τι διαπραγματεύεται το ΥΠΕΞ, εφόσον έχει ήδη υποσχεθεί το μέγιστον; Η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία και αντανακλά τα αισθήματα και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και φυσικά της κορυφαίας πνευματικής της ηγεσίας.

Τονίζουμε ότι είναι πρώτιστο καθήκον της πνευματικής ηγεσίας της Ελλάδας που φέρει το όνομα Ακαδημία Αθηνών, να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και ιστορία της πατρίδας μας, αποκλείοντας οποιαδήποτε ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», σύμφωνα και με την παρακαταθήκη του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, προέδρου της Ακαδημίας το έτος 1931, που παραλληλίζοντας την πατρίδα μας ως περιβόλι έγραψε:

«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,

όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις.

Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα...

Και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτυνε τη γη του...».

Με εκτίμηση

Νίνα Γκατζούλη

Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου