Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και στον γενικό γραμματέας απόδημου ελληνισμού κ. Κόκκινο, απέστειλε ο σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ / CARDINAL BESSARIO», τον οποίον καλεί να επανορθώσει την προσβλητική του έμπνευση έναντι του προσφυγικού ελληνισμού και να μη προχωρήσει στην αφαίρεση της ιστορίας του παραευξείνου ελληνισμού τον 19ο και 20ο αιώνα, από τη διδακτέα / εξεταστέα ύλη της Γ` Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016.

 

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται (βραχυσκελής ομολογουμένως) αναφορά στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κύριε Υπουργέ, στο ιστορικό momentum της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολίας από ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, η παραπάνω πρακτική είναι στην καλλίτερη περίπτωση αφελής και αυτοκτονική και στη χειρότερη ιταμή πρόκληση στα ανακλαστικά των Ελλήνων. Μην ανοίγετε κερκόπορτες, όχι άλλες μειοδοσίες, η γνώση είναι σύμμαχος, ο παραευξείνιος ελληνισμός μεγαλούργησε και μαρτύρησε χωρίς δικαίωση της Μνήμης του.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης συντάσσεται στο πνεύμα της επιστολής των στελεχών της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας και σας προτρέπει σε ανοικτό διάλογο και φιλοξενία στο λίκνο μιας άλλης ρητορικής για τον προσφυγικό ελληνισμό, την Πτολεμαΐδα.

Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων / Ποντίων / Αραμαίων / Ασσυρίων, θίγοντας άμεσα τις ευθύνες της Καϊζερικής Γερμανίας ως ηθικού αυτουργού αυτής. Πριν λίγες ημέρες επίσης, στην εσωτερική πολιτική ατζέντα της Βόννης πήρε θέση το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του λαού των Ερέρων στη Δ. Αφρική από τους Γερμανούς ως φυσικούς αυτουργούς στο διάστημα 1905/1908. Το συγκεκριμένο έγκλημα και η μέθοδός του (λευκές πορείες θανάτου στην έρημο της Ναμίμπια) αποτέλεσε πρόκριμα για τη γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με τα ιστορικά τεκμήρια.
Η Γερμανία βρήκε το θάρρος να κοιταχτεί στον καθρέφτη και ν`απολογηθεί, κάποια στιγμή νομοτελειακά θα το κάνει και η Τουρκία. Αυτή η δίκη της Ιστορίας θα χρειαστεί μάρτυρες και ενόρκους, οι Έλληνες θα είναι εκεί. Πρέπει να Γνωρίζουν», καταλήγει η ανακοίνωση.