ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Τα νέα λένε πως κυκλοφορούν γρήγορα. Σ’ εμένα το άσχημο νέο έφτασε με μισόλογα. Ήξεραν όλοι την σχέση μου με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, την σύζυγό του Ελένη, τα παιδιά του, τον αγαπημένο του Χρήστο, την Σοφούλα και την πολυαγαπημένη του εγγονή, την Ελενίτσα. Κι έτσι δεν μου τηλεφώνησε κανείς. Πίστευαν ότι τον αιφνίδιο θάνατο θα τον μάθαινα από τους πρώτους. Κι όμως με μισόλογα στο fb, «έμαθες τα άσχημα νέα», και ψάχνοντας κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Πως ο Κώστας Σιδηρόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε από την Στουτγάρδη της Γερμανίας σε ηλικία 61 ετών, και θα πάει να αναπαυθεί πλέον στα Παρχάρια του Πόντου.

Πώς να γράψεις κάτι για τον Κώστα; Πώς να πιστέψεις ότι δεν θα τον ξαναδείς; Πως δεν θα σε υποδεχθεί στην Στουτγάρδη; Πως δεν θα τον ξαναδείς στη Γερμανία; Τα δάκτυλα στο πληκτρολόγιο τρέμουν κι όμως σφίγγεις την καρδιά σου, γιατί πρέπει να γράψεις, για έναν άνθρωπο που βρισκόταν πάντοτε πίσω από τις καλές πράξεις και άφηνε άλλους να αναδεικνύονται. Δεν το είχε ανάγκη. Κι το παράδειγμά του πρέπει να το δημοσιοποιήσεις. Να βρει μιμητές. Να γεννηθούν κι άλλοι άνθρωποι της άδολης προσφοράς.

SIDIROPOYLOS.KOSTAS.NTAXAOU.29.10.20172

Φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Νταχάου, όπου την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης οργάνωσαν προσκύνημα μνήμης, για να υπενθυμίσουν στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως πριν από τον Χίτλερ, ο Κεμάλ εξολόθρευσε τους Έλληνες του Πόντου. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Κώστας Σιδηρόπουλος, η σύζυγός του Ελένη και η κόρη τους Σοφούλα

Τον Κώστα και την Ελένη, τους γνωρίσαμε πολύ καλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το 1997 με τον αδελφό του Γιώργο, προχωρήσαμε στην έκδοση της εφημερίδας του ποντιακού ελληνισμού ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ. Ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας και βοήθησε αφιλοκερδώς. Όπως αφιλοκερδώς βοηθούσε όλους τους επιστήμονες, ερευνητές, που ασχολούνταν με τον ποντιακό ελληνισμό. Το σπίτι τους ήταν κέντρο διερχομένων. Η βοήθεια απλόχερη στους πάντες.

Στα φεστιβάλ ποντιακών χορών, στις συνδιασκέψεις νεολαίας, τα συνέδρια και σε άλλες εκδηλώσεις έδινε πάντοτε το παρών και αθόρυβα προωθούσε τα βιβλία επιστημόνων ποντιακής καταγωγής που έγραφαν για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και κυρίως για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.SIDIROPOYLOS.KOSTAS.MOISIADIS.GIANNIS.PONTIAKI.ESTIA.29.10.2017.IMG 3126

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος με τον Γιάννη Μωυσιάδη, στην εκδήλωση της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης για τον Κεμαλισμό και τον Ναζισμό, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 

Ο Κώστας όμως ήταν και αυστηρός κριτής. Δεν χαριζόταν σε κανέναν. Ότι ήθελε να το πει θα το έλεγε και ας στεναχωρούσε ανθρώπους. Ήταν όμως τίμιος και ακέραιος χαρακτήρας, αγωνιζόταν για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, για την αναγνώριση της γενοκτονίας και τα νέα παιδιά στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης, τον αγαπούσαν και τον λάτρευαν.

Ήταν ο αφανής ήρωας για να γίνει το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό στο Έσσλινγκεν της Βάδης – Βυρτεμβέργης, όταν ακόμη πολλοί δεν μιλούσαν γι’ αυτά τα θέματα. Εκείνος με άλλους ένθερμους Πόντιους μπήκαν μπροστά, μάζεψαν χρήματα και έκαναν το όνειρο πραγματικότητα.

SIDIROPOYLOS.KOSTAS.ESLINGEN.THEOTOKOS.21.5.2017.IMG 9611

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος στην απαγγελία της "Καμπάνας του Πόντου", την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στην ορθόδοξη εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Έσσλινγκεν της Γερμανίας, όπου υπάρχει το μνημείο γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Και στη συνέχεια στην Επιτροπή γενοκτονίας των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέρης για να γίνει η συγκέντρωση και πορεία μνήμης, πάντα πρωτοπόρος, αλλά αφανής. Δεν ήθελε να δείχνει ότι είναι μπροστά. Του αρκούσε να είχε επιτυχία ο σκοπός.

Για όλες τις δράσεις μάζευε χρήματα όχι μόνον από ποντιακής καταγωγής μετανάστες στη Γερμανία, αλλά και από Έλληνες της Γερμανίας, ανθρώπους που είχαν μαγαζιά για να ενισχύσουν τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία, αλλά και την δημιουργία μνημείου. Κα τον εμπιστεύονταν, γιατί έβλεπαν πως ο αγώνας είχε αποτελέσματα. Και όλα με διαφάνεια. Έδινε πάντοτε λογαριασμό. Γιατί όλα έγιναν με χρήματα των πολλών απλών ανθρώπων. Το θαύμα των Ελλήνων της Γερμανίας, στήθηκε από τα κάτω και όχι από τα πάνω. Από τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Σε έναν από αυτούς, στον φίλο του, τον Παπούλια που έχει μαγαζί στο κέντρο της Στουτγάρδης πήγε την Τρίτη το βράδυ να τον δει και να μιλήσουν. Κάθισε να τον περιμένει κι όταν του είπαν πως δεν θα έρθει και θα είναι εκεί αύριο, χαιρέτισε το προσωπικό, λέγοντάς τους, θα έρθω αύριο να τα πούμε. Σηκώθηκε να φύγει λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Λίγο πριν την έξοδο του μαγαζιού, σωριάστηκε στο πάτωμα. Γιατρός που ήταν παρών του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Κλήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Στουτγάρδης, εκεί όπου δουλεύει η σύζυγός του Ελένη, αλλά δυστυχώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η διάγνωση ήταν ανακοπή καρδιάς.

SIDIROPOYLOS.KOSTAS.ROMANIA.25.11.2017.IMG 7154

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος με την αγαπημένη του εγγονή Ελενίτσα, στη διάρκεια του φιλανθρωπικού χορού που έκανε η Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και Περιχώρων "Η Ρωμανία" με καλλιτέχνες του "Παλλαλιακού" το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 

Μόλις έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του χαμού του Κώστα Σιδηρόπουλου, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Κώστας έφυγε για πάντα από κοντά μας. Στο σπίτι τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν Έλληνες, Γερμανοί και Πόντιοι από την Τουρκία που ζουν στην Γερμανία, με τους οποίους ο Κώστας είχε αδελφικές σχέσεις.

Ο αποχαιρετισμός στη Γερμανία, θα γίνει από την ορθόδοξη εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Έσσλινγεν, εκεί όπου υπάρχει το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο χωριό του το Σίδενδρο Γρεβενών, οκτώ χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, γιατί όπως έλεγε στη γυναίκα του την Ελένη, «αν αποθάνω, θέλω να θάφκουμαι με τον πάππον και την καλομάνα μ’».