ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Οι χώροι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου 2017, γέμισαν από μαθητές, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι μαζί με τους φοιτητές σχημάτιζαν ένα διαφορετικό μωσαϊκό ανθρώπων και αρκετοί φοιτητές απορούσαν πως βρέθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι μέρα μεσημέρι και κατευθύνονταν προς την αίθουσα τελετών. Από νωρίς τα λεωφορεία από όλη την Ελλάδα κατέβαζαν τα παιδιά μπροστά στην είσοδο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και εκείνα συνοδεία με τους εκπαιδευτικούς τους, προχωρούσαν με περηφάνια προς το κτίριο του πανεπιστημίου και στην αίθουσα τελετών, προκειμένου να συμμετέχουν στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

 PAMAK.SERRES.BRABEFSI.10.11.20175

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης βράβευσης ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 42 σχολεία από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Novorosisk και Gelentzik της Ρωσίας και Ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά»), που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Ιωάννης Πούλιος, εκ μέρους της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής του προγράμματος.

Η Αλκμήνη Θεοδωρίδου

PAMAK.THEODORIDOU.ALKMHNH.10.11.2017.IMG 5258

Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών φιλόλογος και εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου, η οποία καλωσόρισε τα παιδιά στα ποντιακά λέγοντας: «Καλώς ώρισετεν! Καλόφανοι! Πολλά ευχαριστίας από καρδίας για τα καλά σουν έργατα. Αξίζ’νε έπαινος. Κι άλλο πολλά ευχαριστίας που ετίμεσετε μας. Η χαρά μουν έν’ πολλά τρανόν π’ ευρέθαμεν όλ’ εντάμαν, αδά σο Πανεπιστήμιον Μακεδονίας. Ευχάς σε σας και σα οικογένειας εσουν για ύαν, ευλοΐαν και προκοπήν. Να είσουν καλά!».

Ο Κώστας Ζουράρης

PAMAK.ZOYRARIS.KOSTAS.10.11.2017.IMG 4845

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Ζουράρης, ο οποίος εξήρε τους διοργανωτές και τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον ποντιακό ελληνισμό για το έγκλημα της γενοκτονίας το οποίο είναι απαράγραπτο και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει σε έμπρακτη συγγνώμη παραδίδοντας τα μνημεία του ελληνισμού στους φυσικούς του κληρονόμους.

Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά

PAMAK.MARIA.KOLLIA.TSAROYXA.10.11.2017.IMG 4940

Στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, μεταξύ άλλων τόνισε πως «είμαι περήφανη για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, που έχει την αιγίδα οργανισμών όπως η Ουνέσκο. Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), το οποίο εκπροσωπώ είναι συνδιοργανωτής. Ο σκοπός μας, όταν αναλάβαμε, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, να στηρίξουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον διαγωνισμό, ήταν να δώσουμε στα παιδιά μας, τα παιδιά όλων των τάξεων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Κουλτούρα των Ποντίων». Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία γι’ αυτό το σκοπό και τόνισε πως αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει περισσότερα για το πρόγραμμα.

Ο Ζήσης Αγγελίδης

PAMAK.AGGELIDIS.ZISIS.10.11.2017.IMG 4848

Εκ μέρους της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του διευθυντή Παναγιώτη Ανανιάδη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ζήσης Αγγελίδης, σχολικός σύμβουλος, αναφέρεοντα πως «η αλησμόνητη Ελλάδα του Πόντου, μια Ελλάδα που πόνεσε, δάκρυσε, μάτωσε, όσο καμιά άλλη, που ταπεινώθηκε, χωρίς να χάσει ποτέ την αξιοπρέπειά της,, που υποτάχθηκε παραμένοντας ελεύθερη, που ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς, από τα παράλια του Άξενου Πόντου, που τον μετονόμασε Εύξεινο, μέχρι τα βάθη της Ασίας, …που επιμένει να ζει, να δημιουργεί, …και πάνω από όλα τα ήθη και τις παραδόσεις της να συντηρεί και να καλλιεργεί».

Ο Ξενοφών Παπασταμόπουλος

PAMAK.PAPASOTHROPOYLOS.JENOFON.10.11.2017.IMG 4854

Ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφών Παπασταμόπουλος, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, όπως την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, για τη συνεργασία και την υποστήριξη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμά μας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και προσωπικά τον πρύτανη του Αχιλλέα Ζαπράνη για την παραχώρηση αυτού του φιλόξενου χώρου, καθώς και τους τεχνικούς και τα στελέχη του Πανεπιστημίου για τη βοήθειά τους. Θερμές ευχαριστίες επίσης απευθύνουμε στους αξιολογητές των μαθητικών δημιουργιών, που αφιέρωσαν τον χρόνο και την εμπειρία τους για την αξιολόγηση των μαθητικών δημιουργιών. Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών στο πρόσωπο του προέδρου του Αντώνη Παυλίδη, για την υλική και ηθική υποστήριξη, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Σερρών, για τη συνεργασία και την υποστήριξη. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους. Είστε όλοι νικητές, είστε όλοι άξιοι συγχαρητηρίων, είστε πράγματι η αισιόδοξη νότα που φωτίζει το παρόν και προδιαγράφει ένα καλύτερο μέλλον. Συμμετείχαν 110 σχολικές μονάδες, 4.500 μαθητές με 1.500 δημιουργίες. 

 

 

Αντώνης Παυλίδης

PAMAK.PAVLIDIS.ANTONIS.10.11.2017IMG 4860

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός που υπάρχουν ορισμένοι στην εκπαίδευση που έχουν οράματα και τα υλοποιούν και τα διαχέουν προς την κοινωνία, στους μαθητές και έτσι γίνονται τα μικρά και μεγάλα θαύματα του ελληνισμού.

Ποιοι παρευρέθησαν

 PAMAK.SERRES.BRABEFSI.10.11.20172

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης). Η Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών. Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ.κ. Θεολόγου. Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου. Ο Ανατολίτης Βασίλης, περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αδάμης Σπύρος, αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου. Ο Σιταρίδης Παύλος, αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

PAMAK.SERRES.BRABEFSI.10.11.20173

Ο Αγγελίδης Ζήσης, σχολικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του κ. Παναγιώτη Ανανιάδη, περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο  Κολοβός Χρήστος, Διευθυντής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Ο Χρήστος Γεωργίου, Διευθυντής Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο Παυλίδης Αντώνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ο Πελαγίδης Στάθης, ομότιμος καθηγητής και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η Κατερίνα Γεωργιάδου, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Σερρών. Ο Μαυρομάτης Γιώργος, από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης. Ο  Βασίλης Εφόπουλος, σχολικός σύμβουλος πληροφορικής. Η Αμανατίδου Κωνσταντία, σχολική σύμβουλος αγγλικής γλώσσας. Ο Αλέξιος Μαστρογιάννης, σχολικός σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Ο Πασχάλης Στεφάνου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.

PAMAK.SERRES.BRABEFSI.10.11.2017 1

Ο περσινός απολογισμός του προγράμματος ήταν 110 σχολικές μονάδες, 4.500 μαθητές και 1.500 μαθητικές δημιουργίες (ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες μικρού μήκους, project, τραγούδια, ιστοσελίδες και πολυμεσικές παρουσιάσεις).

PAMAK.SERRES.BRABEFSI.10.11.2017 4

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την οργάνωση της εκδήλωσης υποστήριξαν οι: Ιασονίδου Ρούλα, εκπαιδευτικός. Δινάκη Ειρήνη, εκπαιδευτικός. Αντωνοπούλου Αθανασία, εκπαιδευτικός,

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στους καλεσμένους προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα, που ήταν προσφορά της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Σερρών.