Στόχος εμπρηστικής επίθεσης με βόμβα μολότοφ έγινε ελληνική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση κατά του ναού της Αγίας Τριάδος στη  Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ) στην ασιατικής ακτή της Κωνσταντινούπολης έγινε την Τρίτη το βράδυ στις 20:45. 


Κατά την επίθεση, οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στην αυλή της εκκλησίας και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στην πόρτα του ναού με βόμβα μολότοφ. Σύμφωνα με  μαρτυρίες οι δράστες φώναζαν «Αλαχουακμπάρ» και δήλωναν ότι εκδικούνται για το τέμενος του Αλ Ακσα στα Ιεροσόλυμα. Η ίδια εκκλησία είχε αποτελέσει ξανά στόχος επιθέσεων το 2008.

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών
Με ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών,  επισημάνει  προς την τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη της καταπολέμησης του φανατισμού κατά των μη-Μουσουλμανικών Κοινοτήτων που προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μακρόπνοου προγράμματος κατά του θρησκευτικού φανατισμού σε πολλούς τομείς όπως στην παιδεία, στα ηλεκτρονικά και στα έντυπα ειδησεογραφικά μέσα. Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές ασφάλειας να προβούν στην σύλληψη των υπευθύνων της επίθεσης αυτής, την παραδειγματική τους τιμωρία καθώς και την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Το ΠΟΤΑΜΙ

Με ανακοίνωσή του ο τομέας τουρκικών και βαλκανικών υποθέσεων από Το Ποτάμι, επισημαίνει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που χώροι λατρείας της ορθόδοξης ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης γίνονται αντικείμενο εχθρικής συμπεριφοράς . Το Ποτάμι ανησυχεί για το θλιβερό περιστατικό της προσβολής των ιερών της μειονότητας με τη ρίψη, στις 9 Ιουνίου, βόμβας μολότοφ στον Ιερό Ναο της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνος και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων τόσο κατά των Ρωμιών της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου όσο και εναντίον όλων των Χριστιανών που εύλογα ανησυχούν για την ασφάλεια των ίδιων και των τόπων λατρείας τους.

Το Ποτάμι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκφράσει τόσο τις ευχές του Επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για την ονομαστική του εορτή όσο και την ανησυχία του για ακραίες συμπεριφορές της συγκεκριμένης μορφής»