Στις ελληνορωσικές σχέσεις, την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στη Ρωσία, το ενδιαφέρον για εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, αλλά και τη συμβολή του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, σε αυτήν την κατεύθυνση με την δημιουργία δύο εδρών για την έδρα ποντιακών μελετών και ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, αλλά και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη ο επιχειρηματίας και πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου 2017, ο Ιβάν Σαββίδης, ενώπιον του ακροατηρίου στο τέλος της ομιλίας του και εκτός κειμένου, ανέφερε: Όλοι όσοι περάσουν από τις δύο έδρες, έχουν απόλυτο δικαίωμα στις δικές μας επιχειρήσεις. Και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες για τους ανθρώπους αυτούς. Επίσης θα δημιουργήσουμε ειδικά προγράμματα υποτροφιών για τους καλύτερους των σχολών αυτών, κατέληξε ο Ιβάν Σαββίδης.

Ομιλία Ιβάν Σαββίδη

SAVIDIS.IVAN.KOSMOS.PLAGIA.5.10.2017.TSU 0527

Ο Ιβάν Σαββίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ (φωτογραφία Γιάννης Τσουφλίδης)

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω στην τελετή επίσημης έναρξης λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου, προσωπικά τον πρύτανή του κ. Περικλή Μήτκα, καθώς και την υπεύθυνη της Έδρας κα Τατιάνα Τριανταφυλλίδου που εργάστηκαν σκληρά για τη σημερινή εκδήλωση.

Ο εκπρόσωπος κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας Κονσταντίν Παουστόφσκι είπε: «Ανάμεσα στις μεγάλες αρετές της ρωσικής γλώσσας υπάρχει μια απολύτως εκπληκτική και διακριτική. Συνίσταται στο γεγονός των ποικίλων γλωσσικών αποχρώσεων και ήχων ρωσικής γλώσσας που περιλαμβάνουν τους ήχους σχεδόν όλων των γλωσσών του κόσμου».

Και είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω σήμερα την ρωσική γλώσσα και βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους που αγαπάνε το ρωσικό πολιτισμό, εδώ στην Ελλάδα, στους τοίχους του μεγαλύτερους Πανεπιστημίου των Βαλκανίων, που είχα πάντα μια πρωτοποριακή προσέγγιση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την άμεση αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Σήμερα πραγματικά παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα. Μελέτες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία από την 7η θέση στον πίνακα κατάταξης εκμάθησης των ξένων γλωσσών ανέβηκε με σιγουριά στην 2η θέση.

SAVIDIS.IBAN.PANORAMIKH.APTH.5.10.2017.TSU 0532

Οι ειδικοί – φιλόλογοι λένε ότι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα ομιλούν την ρωσική γλώσσα. Κάθε χρόνο, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ενισχύεται. Και η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους νέους γίνεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προώθηση της ρωσικής κουλτούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σήμερα υπάρχουν συνολικά περίπου 50 τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη ανάγκη για εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μυστικό ότι σε πολλές οικογένειες που μετακόμισαν εδώ από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πριν από περίπου 20 χρόνια, η ρωσική είναι η δεύτερη ή και η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας.

Σήμερα, για τους νέους μας υπάρχει μια θαυμάσια ευκαιρία να εισέλθουν στον υπέροχο και όμορφο κόσμο της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας – για πρώτη φορά να αγγίξουν τις βάσεις της γλώσσας, να φέρουν τη ρωσική γλώσσα σε ένα νέο, υψηλότερο επίπεδο, να γνωρίσουν τα καλύτερα έργα ρωσικής ποίησης και πεζογραφίας και τα επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της φιλολογίας.

Η γλώσσα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας. Την Ελλάδα και την Ρωσία ενώνουν μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας βασιζόμενες στην κοινή Ορθόδοξη πίστη, στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στην παρόμοια νοοτροπία. Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάπτυξη του γλωσσικού περιβάλλοντος. Για αυτόν τον λόγο, το ίδρυμά μας για πολλά χρόνια εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της Νεοελληνικής γλώσσας – στη Ρωσία. Δημοσιεύουμε την επιστημονική και εκπαιδευτική βιβλιογραφία, οργανώνουμε εμείς οι ίδιοι ή βοηθάμε άλλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις στην διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες στον τομέα της γλωσσολογίας.

Ίσως γνωρίζετε, ότι τα τελευταία τρία χρόνια το Ίδρυμα μας συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, εκεί, με την υποστήριξη μας, λειτουργεί Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, όπου σπουδάζουν πάνω από 400 φοιτητές. Το τμήμα γρήγορα αναπτύσσεται. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο και περιλαμβάνει πολλές επιστημονικές ενότητες για την ρωσική γλωσσολογία. Η μελέτη της ρωσικής γλώσσας συνοδεύεται από μαθήματα της ιστορίας της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ, της ρωσικής λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Από το 3ο έτος όλα τα μαθήματα γλωσσολογίας διδάσκονται στα ρωσικά.

Είμαι βέβαιος ότι η ίδια αποτελεσματική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα αναπτυχθεί και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας αποτελεί το κοινό μας πρότζεκτ για τη δημιουργία της Έδρας Ποντιακών Μελετών, το οποίο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως επιτυχίας από κάθε άποψη.

Είμαι πεπεισμένος για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλών ανθρώπινων επαφών και είμαι πολύ ευτυχής που, σήμερα, με την ίδρυση της έδρας Ρωσικής Γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Ρωσικός και ο Ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους.

Είναι συμβολικό ότι το βήμα αυτό έγινε στην πατρίδα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου – που έδωσαν στον κόσμο έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς, τη σλαβική γλώσσα.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους είναι παρόντες για το σημερινό γεγονός. Καλή σταδιοδρομία!