Με μεγάλη επιτυχία και με αθρόα προσέλευση του κόσμου, ο σύλλογος των Ελλήνων Ποντίων του Lydenscheid, πραγματοποίησε το Νοέμβριο 2014 ειδική εκδήλωση για να γιορτάσει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, όταν πρωτοπόροι μετανάστες ποντιακής καταγωγής, έβαλαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του συλλόγου. 

Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό προς τους προσκεκλημμμένους, ήταν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κκ. Παύλος, ο ιερέας της ενορίας αγίας Ειρήνης και αγίου Νεκταρίου πρωτοπρεσβύτερος Πολύευκτος Γεωργακάκης, η εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλεως κυρία Tsöcke, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Düsseldorf Γρηγόριος Δελαβεκούρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης Ηλίας Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Αθανάσιος Μουτάφης, πρόεδροι των τοπικών Συλλόγων Θρακιωτών και Ηπειρωτών και πρόεδροι των αδελφών ποντιακών συλλόγων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Τσαρτσαμπαλίδης αφού καλοσώρισε τους συμμετέχοντες στην τιμητική εκδήλωση, δήλωσε πως κανείς δεν «φανταζόταν εκείνα τα δύσκολα χρόνια πριν από 40 χρόνια, ότι η ξενιτειά θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά δημιούργησαν το σύλλογο, προκειμένου τα παιδιά και στη συνέχεια τα εγγόνια τους να βρίσκονται κοντά στον ελληνικό και ποντιακό πολιτισμό. Και όπως όλα δείχνουν, εκ του αποτελέσματος ο σπόρος που έβαλαν στη γη, έβγαλε ρίζες και κλαδιά σε όλη τη Γερμανία, την Ευρώπη και όπου υπάρχει ελληνισμός».

LOUDESAIND.XOREFTIKO

Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των εκατοντάδων προσκεκλημένων, ενώ στη συνεχεία οι καλεσμένοι από την Ελλάδα, αδελφοί Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι της πρωινές ώρες, σε ένα γνήσιο παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.