Εβδομήντα ελληνόπουλα, νέες και νέοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έφτασαν σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στην Κρήτη, την πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη, για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ήδη σήμερα Παρασκευή τα ελληνόπουλα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου, ενώ επισκέφθηκαν και την εκκλησία του Αγίου Τίτου.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 θα μεταβεί στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης, για να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία του εορτασμού του έτους Νίκου Καζαντζάκη.
Στις 11 το πρωί θα μεταβεί στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, όπου θα του γίνει υποδοχή από τις τοπικές αρχές με απόδοση τιμών, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου. Στις 11,20 θα αναχωρήσει για το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά του δήμου Αρχανών. Στις 11.45 θα αφιχθεί στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όπου θα υπάρξει ομιλία από τον καθηγητή κ. Χαραλαμπάκη, ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ξενάγηση.
Στις 18.30 στο Πολύκεντρο δημοτικό κτίριο στο Κράσι Χερσονήσου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Νϊκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι», με χαιρετισμό του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Καζαντζάκη Γεωργίου Στασινάκη, ομιλία της καθηγήτριας Γιούλης Ιεραπετριτάκη και του Ν. Χρυσού.
Στις 19.20 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί στο Καμπάνειο Ίδρυμα (Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου), όπου θα του γίνει υποδοχή από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Παπαδάκη. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Καμπάνειου Ιδρύματος Παπαδάκη, δρώμενο με θέμα «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός».
Στις 22.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραστεί στην προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας του σκηνοθέτη Νίκου Σμαραγδή, «Νίκος Καζαντζάκης», στον θερινό κινηματογράφο του δήμου Αρχανών, σε παγκόσμια πρώτη προβολή.