Τα εικοσιπέντε χρόνια της έκλεισε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας στο Ροστόφ επί του Ντον, αφιερωμένη στην 25η επέτειο του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, την επομένη ημέρα της πραγματοποιήθησης του 1ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο).

ROSTOV.SYNEDROI.EKKLHSIA.11.6.2017.IMG 9503

Σύμφωνα με ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας της οργάνωσης, πριν από τη συνεδρίαση, το πρωί της Κυριακής, οι Έλληνες της Ρωσίας επισκέφτηκαν το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία. Ύστερα, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνεδρίασης.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6.20173

Την συνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης. Πρόεδρος της συνεδρίασης ορίστηκε η πρόεδρος της εθνοπολιτιστικής αυτονομίας του Ροστόφ Μελίνα Λεόνοβα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος 23 μέλη του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας καθώς και 11 μέλη του συμβουλίου της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας. Στη συνέλευση παρέστησαν οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων από διάφορες πόλεις της Ρωσίας, βετεράνοι του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, εκπρόσωποι της ελληνικής νεολαίας και διανοούμενοι.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6.20175

Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν οι προοπτικές της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία, το οποίο ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας στον τομέα της εκπαίδευσης και των επιστημών Αφλατόν Σαλάχοφ. Μίλησε για το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία της Ρωσίας, στις περιοχές με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, και πρότεινε νέους τρόπους για την ενίσχυση των εργασιών σε αυτόν τον τομέα.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6

Ύστερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ Κυριάκος Ιορντάνοφ μίλησε για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Γιούρι Ασλανίδης και Ηλίας Κανακίδης, έκαναν μια συνολική παρουσίαση της δράσης που θα ακολουθήσουν οι ελληνικοί σύλλογοι για το έτος 2017 στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους.

Στη συνέχεια, η Μελίνα Λεόνοβα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον καλύτερο ελληνικό σύλλογο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης παρέδωσε αναμνηστικά διπλώματα και 300.000 ρούβλια στους νικητές των εξής κατηγοριών:

-Τομέας εκπαίδευσης: Σύλλογος Ελλήνων του Γκελεντζίκ (πρόεδρος: Αφλατόν Σαλάχοφ).

-Τομέας αθλητισμού: Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Κριμσκ (πρόεδρος: Αλέξανδρος Μασιάδης).

-Τομέας πολιτισμού: Σύλλογος Ελλήνων Ροστόφ «Τάναϊς» (πρόεδρος: Μελίνα Λεόνοβα).

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6 2

Ο υπεύθυνος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας για τα διεθνή ζητήματα Βαλεντίν Σαμπχάζοφ μίλησε για προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην περιφέρεια της Σταυρούπολης. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα, και γι’ αυτόν το λόγο ο Β. Σαμπχάζοφ κάλεσε τους ελληνικούς συλλόγους να βοηθήσουν συγκεκριμένα τους κατοίκους του Μινεράλνιγιε Βόντι, όπου και διαμένουν πολλοί Έλληνες.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του συμβουλίου ελληνικής νεολαίας Ευγενία Ποπόβα ανέλυσε το ρόλο των ΜΜΕ στην προώθηση των δράσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6.20174

Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» Ιβάν Σόνους μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής των συλλόγων σε διαγωνισμούς υψηλού κύρους.

Τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον θρύλο του ελληνικού κινήματος Γαβριήλ Ποπόφ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβαν Σαββίδη για την προσφορά τους στο ελληνικό κίνημα της χώρας.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6.20178

Για την προσφορά τους στον τομέα του ελληνισμού, για τον πατριωτισμό και την έντονη δραστηριότητά τους τιμήθηκαν οι εξής:

-Ο Γεώργιος Μελανιφίδης για τη δράση του στο εθνοπολιτιστικό κίνημα των Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση, ο οποίος ήταν πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων της Ρωσίας (1992).

-Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ρωσοελληνικής λέσχης της Αγίας Πετρούπολης «Δημήτρης Μπερναρδάκης» Ιορντάν Κεσσίδης για τη δράση του στο ελληνικό κίνημα της Ρωσίας.

-Ο διδάκτωρ τεχνικών επιστημών Έντουαρντ Μανούλιτς για τη δράση του στο ελληνικό κίνημα της Ρωσίας.

-Ο βετεράνος του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας Σβιατοσλάφ Σιρομιάτνικοφ, ένας από τους ιδρυτές του ελληνικού συλλόγου του Βλαδικαυκάς «Προμηθέας».

-Η βετεράνος του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας Ναντέζντα Κουζνετσόβα για την πολυετή δράση της στο Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

-Ο βετεράνος του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, ιδρυτής και πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου του Σότσι «Ένωση» Γκεόρκι Αναστασιάδης.

Για την προσφορά του στον αθλητισμό τιμήθηκε ο πρόεδρος της ελληνικής νεολαίας του Αρμαβίρ Αντρέι Αναστάσοφ, ενώ για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό «Γιατί Ελλάδα; Γιατί ελληνικός; Γιατί Έλληνας» στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας τιμήθηκε η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Κριμσκ.

ROSTOV.25XRONIA.AGOR.11.6.2017.IMG 9735

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος - Δημήτριος Τοπαλίδης, ο οποίος βρισκόταν στη Ρωσία με αφορμή την αδελφοποίηση της Λάρισας με την Ανάπα και έδωσε το παρών και στη συγκέντρωση των Ελλήνων της διασποράς. Τόνισε τη σημασία της δράσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις των συλλόγων των δύο χωρών.

Η συνεδρίαση είχε μεγάλη σημασία για τους Έλληνες της Ρωσίας, αλλά και για τους Έλληνες ολόκληρου του κόσμου, καθώς συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.