ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΓΚΑΝΡΟΓΚ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Εκατοντάδες εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων και της νεολαίας της Ρωσίας, συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Ταγκανρόγκ, στο Ταϊγάνιο των Ελλήνων, την πόλη που δημιούργησαν και έδρασαν οι Έλληνες, για να συζητήσουν το μέλλον του ελληνισμού στη Ρωσία. Και έχει σημασία που το συνέδριο έγινε σε αυτήν την πόλη, την πόλη των Ελλήνων που άφησαν ανεξίτηλη την προσφορά τους στην Ελλάδα και τη Ρωσία, δείχνοντας τον δρόμο του ομογενειακού ελληνισμού, πως ήταν ένας αγώνας προσφοράς στη μητέρα Ελλάδα.

TAGAROG.10.6.20174

Διοργανωτής του επιστημονικού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Ρωσία, ήταν η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, και το συνέδριο έγινε στην πόλη όπου τον  Ιούνιο του 1917, πριν από 100 χρόνια, έφτασαν εκπρόσωποι των πιο επιφανών ελληνικών οικογενειών με κύριο στόχο την ίδρυση μιας ενιαίας οργάνωσης, της "Ένωσης Ελλήνων Ρωσίας" που θα προωθούσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού της Ρωσίας και διήρκεσε δύο εβδομάδες στο κτήριο του προγυμνασίου θηλέων της πόλης.

SAVIDIS.IBAN.TAGAROG.10.6.2017.IMG 8931

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Αλφεράκη, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Στο Ταγκανρόγκ, πριν από εκατό χρόνια, για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του Ελληνισμού της Ρωσίας με κύριο στόχο την ένωση των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας. Χαίρομαι που σήμερα είμαστε οι συνεχιστές αυτών των μεγάλων παραδόσεων, του έργου που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας. Τελούμε σημαντικό έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, χτίζουμε ναούς, ιδρύουμε νέα σχολεία. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, των οποίων η φωνή πρέπει να ακουστεί».

PLEBRAKIS.DIMITRIS.TAGAROG.10.6.2017.IMG 8943

Στο χαιρετισμό του ο  αναπληρωτής Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης ανέλυσε τη συμβολή της Ρωσίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και αναφερόμενος στους Έλληνες του Πόντου τόνισε: «Το τμήμα Προσφυγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οργάνωσε το 1990 μία επιστημονική ημερίδα, όπου οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μόνη ομάδα πληθυσμού στην ανθρώπινη ιστορία, που κράτησε τη γλώσσα του, τα ήθη του και τα έθιμά του μετά από μεταναστευτικό κύκλο τριών χιλιάδων ετών είναι οι Πόντιοι». Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Πλευράκης, οι δράσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα συνεχιστούν ακόμα και μετά τη λήξη του αφιερωματικού έτους με ανταλλαγές φοιτητών, με υποτροφίες κ.ά.

XATZHKYYRIAKIDIS.KIRIAKOS.TAGAROG.10.6.2017.IMG 9066

Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο υπεύθυνος της νεοσύστατης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος παρέθεσε ένα απόσπασμα της μελέτης του ποντιακής καταγωγής πολιτικού Ελ. Παυλίδη: «Κανενός τμήματος του εν διασπορά ελληνισμού η ιστορία δεν συνδέεται τόσο στενά με την ιστορία του ελληνικού έθνους, όσο στενά και αδιάσπαστα είναι συνδεδεμένη με αυτήν η ιστορία του ελληνισμού της Ρωσίας»Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του συμβουλίου της ελληνικής νεολαίας, πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας, βετεράνοι και επίτιμα μέλη του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας.

Ένας από τους βετεράνους του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, ο Γαβριήλ Ποπόφ, πρώτος δήμαρχος της Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έστειλε το δικό του μήνυμα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου μέσω ενός βίντεο - χαιρετισμού.

FOTIADIS.KOSTAS.TAGAROG.10.6.2017.IMG 8962

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης έθεσε το ιστορικό πλαίσιο και ανέλυσε τις συνθήκες που επικρατούσαν τα 100 χρόνια που χωρίζουν τα δύο συνέδρια (1917–2017). Τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά από το πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ το 1917 δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τους συνέδρους.

TAGAROG.10.6.20172

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Αναλύθηκε ιδιαίτερα η σχέση των ελληνικών και των ρωσικών κοινοτήτων καθώς και ο ρόλος και η σημασία των Ελλήνων της Αζοφικής.

Μετά από τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι Έλληνες της Ρωσίας, οι σύνεδροι καθώς και τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν στα πιο διάσημα ελληνικά αξιοθέατα του Ταγκανρόγκ όπως είναι η Ιστορική πλατεία, η οδός Γκρέτσεσκαγια (Ελληνική), το σπίτι του Βαρβάκη, η Πέτρινη σκάλα και ο χώρος όπου παλαιότερα βρισκόταν ελληνικό μοναστήρι. Τα σχόλια από αυτούς που επισκέφτηκαν το Ταγκανρόγκ για πρώτη φορά ήταν πολλά και θετικά. Οι περισσότεροι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι επειδή, όπως τόνισαν, δεν είχαν ξαναδεί σε άλλη πόλη της Ρωσίας τόσα πολλά συγκεντρωμένα ελληνικά σπίτια αλλά και αξιοθέατα.

TAGAROG.10.6.20173

Σημαντική για τη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν η συνεισφορά του προέδρου της Ομοσπονδίας και επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.