Τη συμπαράστασή της στις εκδηλώσεις μνήμης των Ασσυρίων Μαρτύρων από τον οθωμανικό και τουρκικό εθνικισμό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), τιμώντας τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται την ημέρα μνήμης, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφοεται από τον Παναγιώτη Στεφανίδη, πρόεδρο και τον Νικόλαο Μακρίδη, γενικό γραμματέα, αναφέρεται:

«Για τους Ασσύριους αδελφούς και αδελφές μας. Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας συμμετέχει στην ημερα μνήμης της Ημέρας των Μαρτύρων. 7 Αυγούστου 1933, όπου 6000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Ασσυρίας σφαγιάστηκαν χωρίς κάποια συγεκριμμένη αιτία παρά μόνο για το ποιοι ήταν.

Είμαστε δίπλα σας στις εκδηλώσεις μνήμης και επικρίνουμαι όχι μόνο την τρομακτική επίθεση κατά των Ασσυριακού Λαού, αλλά καταγγέλλουμαι αυτήν την επίθεση, ως επίθεση κατά της ανθρωπότητας. Καλούμε την Αυστραλιανή κυβέρνηση, και όλες τις κυβερνήσεις, να λάβουν θέση για την προστασία των Ασσυρίων που υποφέρουν αυτήν την ημέρα.

Οι Ασσύριοι χρειάζονται την προστασία και την υποστήριξή μας ως άνθρωποι των οποίων οι αξίες για την ανθρωπότητα είναι σύμφωνες με τις δικές μας, ως Έλληνες, αλλά και ως Αυστραλοί.

Κανείς σε κανένα μέρος του κόσμου δεν πρέπει να αισθάνεται μειονεκτικά, ή χειρότερα, σε κίνδυνο για την πολιτιστική του κληρονομιά ή τις πεποιθήσεις του.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ασσυρίων, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά όλων μας και οποιαδήποτε επίθεση στα δικαιώματά τους, είναι και επίθεση εναντίον μας.

Η Ελληνική κοινότητα είναι ευλογημένη που έχει αναπτύξει και καλλιεργήσει μια τόσο ζεστή και ισχυρή σχέση με τις Ασσυριακές κοινότητες σε όλη την Αυστραλία.

Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πολλά περισσότερα ο ένας από τον άλλο καθημερινά και πιστεύουμε ότι και οι δύο κοινότητές μας είναι πλουσιότερες.

Οι κοινές μας προσπάθειες με τις κοινότητες των Αρμενίων και των Ασσυρίων πρόσφατα, στο πλαίσιο της Κοινής Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης, συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η ενότητα, η αγάπη και ο σεβασμός μεταξύ των κοινοτήτων μας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε δικαιοσύνη για τους μάρτυρες όλων των ανθρώπων μας που χάθηκαν και ειρήνη για τον Ασσυριακό Λαό στην ηλικίας πάνω από 5.000 ετών Ιστορική τους πατρίδα.

Σας ευχόμαστε καλή υγεία και ο Θεός να σας ευλογεί και να θυμάστε ότι είμαστε πάντα μαζί σας. Ευχόμαστε ολόψυχα από καρδιάς. Υεΐαν κ’ ευλοϊαν».