Με λιτό λόγω των μέτρων της πανδημίας του Κορωναϊού, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενη έγινε φέτος η εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της 19ης Μαΐου, με το σύνθημα «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη», στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης – Βυδεμβέργης, στην πόλη της Στουτγάρδης με την πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων της περιοχής με την ονομασία «Δωδεκάπολις».

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.202012

Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, αφού τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά φέτος δεν έγινε η πορεία, παρά μόνον η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.202010

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποντιακό τραγούδι «την πατρίδα μ’ έχασα» και συνεχίστηκε με αποσπάσματα από τους στοίχους του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου». Στη λύρα ήταν ο Μπάμπης Θεοδωρίδης και στο τραγούδι ο Γιώργος ΑνδρονικίδηςΜετά το τέλος των τραγουδιών το μέλος της επιτροπής Δρ. Ιωάννης Μωυσίδης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους τονίζοντας την ιστορικά αδιαμφισβήτητη εκδίωξη και τη δολοφονία εκατομμυρίων αυτοχθόνων πληθυσμών (Ελλήνων του Πόντο και της Θράκης, Αρμένιων, Ασσύριων, και Κούρδων) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την επακόλουθη Κεμαλική Τουρκία, ότι είχε σαφή χαρακτηριστικά μιας συστηματικής γενοκτονίας, που φέτος κλείνει φέτος τα 101 χρόνια της ιστορίας της.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20205

Στη συνέχεια κάλεσε τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Μελεκίδη να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση μνημονεύοντας τους 353.000 νεκρούς του Πόντου.

Ακολούθησε η ομιλία της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, κ. Ελένης Λιανίδου, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι «σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας, για την ανάπαυση των ψυχών τους και για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι, η Έλληνες δεν ξεχνούν ότι η Έλληνες θυμούνται την Ιστορία τους, ότι η Έλληνες τιμούν τους προγόνους τους και τα θύματα όλων των τρομερών εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από το 1913 μέχρι το 1922.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20209

Στη συνέχεια η κ. Ελένη Λιανίδου, μετέφερε στο κοινό το μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την ποντιακή γενοκτονία.

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

Και ο χαιρετισμός της κ. Ελένης Λιανίδου έκλεισε ξεκινώντας να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, την οποία ακολούθησε όλος ό κόσμος που ήταν παρόν στην εκδήλωση και όλοι μαζί με μια φωνή είπαν τον εθνικό μας ύμνο.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20201

Στεφάνια στο μνημείο των ολοκαυτωμάτων κατέθεσαν:

Η Γενική Πρόξενος στη Στουτγάρδη κ. Ελένη Λιανίδου.

Η Ελληνική Κοινότητα Stuttgart.

Ο Επιχειρηματίας και Χορηγός της «Δωδεκάπολις» κ. Αμανάτιος Ταγκαλίδης.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20208

Σημαντική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση από τον πρόεδρο του «Συλλόγου Ενάντια των Γενοκτονιών» κ. Ali Ertem, ο οποίος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετέβη από τη Φρανκφούρτη που διαμένει στην Στουτγάρδη, για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, καταθέτοντας μαζί με τη αγωνίστρια γυναίκα του Salay Ertem και την Dervin Kavalli ένα στεφάνι υπέρ των «άταφων» νεκρών του ποντιακού ελληνισμού.

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20203

Σύλλογος Ποντίων «Ποντιακή Εστία Stuttgart.

Ο Σύλλογος Ποντίων Στουτγάρδης και Περιχώρων «Η Ρωμανία».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες Waiblingen».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Ένωση Ποντίων Esslingen».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αμάραντος Plochingen».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Υψηλάντης Backnang».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά Bietigheim – Bissingen».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Ο Πόντος Reutlingen».

Ο Σύλλογος Ποντίων «Ένωση Ποντίων Schorndorf».

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20206

Μετά τα πέρας της ομιλίας της Γενικής Προξένου κ. Ελένης Λιανίδου και την κατάθεση στεφάνων ο Δρ Γιάννης Μωυσίδης διάβασε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Αναστάσιου Οσιπίδη ο οποίος λόγο του Covit-19 δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης των Ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης.

«Η Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και οι 50 σύλλογοι μέλη της διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ζητούμε από όλες της δημοκρατικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της Γερμανίας και όλων των Ευρωπαϊκών χωρών να μην αγνοούν τις 353.000 θύματα της Τουρκικής θηριωδίας ήρθε η στιγμή τις δικαίωσης αυτών των ψυχών».

STUTGARDI.GENOKTONIA.19.5.20207

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Ελένη Σιδηροπούλου μέλος της «Δωδεκάπολις» η οποία ξεκίνησε με ένα μέρος από την ομιλία του μεγάλου Κύπριου πολιτικού Άνδρα Βάσω Λυσαρίδη.

«19η Μαϊου Δικαιούμαι να ανακράξω: «Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα. Αν ξεχάσω την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία. Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν. Δεν μας ταιριάζει η ετεροχρονισμένη εκδίκηση. Όμως δεν μας ταιριάζει και η παθητική αμνησία. Δεν είναι μόνο η γενιά που χάθηκε. Δεν είναι μόνο οι γενιές. που ορφάνεψαν. Είναι και οι γενιές που θαμμένες στα πολυχιλιόχρονα χώματα παραμένουν φρουροί της μνήμης και απαιτούν δικαίωση».

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα μέλη της ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ σε όλους εσάς που κάθε χρόνο και παρόλο της δυσκολίες της κάθε χρονιάς μαζευόμαστε όλοι εδώ στο μνημείο του Ολοκαυτώματος να καταθέσουμε ένα λουλούδι εις μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας και όλοι μαζί διεκδικούμε την αναγνώριση του μεγάλου αυτού εγκλήματος της γενοκτονίας.

Έλληνες του Πόντου, Έλληνες της Θράκης, Έλληνες της Ιωνίας, Αρμενίους, Ασσυρίους, Κούρδους, όλοι εμείς οι αυτόχθονες Λαοί της Ανατολίας, διεκδικούμε με τον πανανθρώπινο αγώνα μας την λάμψη της ιστορικής αλήθειας, παλεύοντας ταυτοχρόνως κατά της λήθης, κατά της υποβάθμισης των γεγονότων κατά της υποκρισίας του ψέματος και της σιωπής. Αιωνία τους η Μνήμη».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον κόσμο να καταθέτει στο μνημείο από ένα κόκκινο γαρίφαλο με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι έως την αναγνώριση του μεγάλου αυτού εγκλήματος της γενοκτονίας.