Στη συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψης του δημαρχείου προχώρησε το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου 2020, ο Δήμος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως συμβολική κίνηση τιμής και σεβασμού για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το Δημαρχείο της Νάουσας παρέμεινε φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα έως τα μεσάνυχτα, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.

NAOYSA.FOTAGOGHSH.DHMARXEIOY.19.5.2020

Ο συμβολισμός του πένθους της Γενοκτονίας αποσκοπεί στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ώστε να μην ξεθωριάσει και να παραμείνει ζωντανό στις σελίδες της ιστορίας και στις καρδιές όλων, το ματωμένο δράμα των Ποντίων.

NAOYSA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.DHMARXOS.KARANIKOLAS.19.5.2020

Το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου 2020, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Εξωστρέφειας Δώρα Μπαλτατζίδου κατέθεσαν, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων που βρίσκεται στο δημοτικό πάρκο της Νάουσας.

Ο Νικόλας Καρανικόλας

Σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων ανέφερε: «Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την ημέρα αυτή, θλίψης και ιστορικής μνήμης, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.

Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων και ανείπωτων αγριοτήτων.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα».