Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας και το Τμήμα HJ-35 Corcyra AHEPA, τιμούν τη μνήμη των 353.000 Ποντίων που χάθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που γνώρισε ποτέ ο ελληνισμός, με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα» και του βιβλίου του «Μαρτυρίες», που βασίζεται σε αφηγήσεις προσφύγων που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της γενοκτονίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 19.30 το βράδυ στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, θα μιλήσει για τις μαρτυρίες, αλλά και για το ντοκιμαντέρ το οποίο έχει πάρει δύο βραβεία στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ASLANIDIS.NIKOS.MPANTA.KERKYRA.15.2.2020

Η θεματολογία της εκδήλωσης αντλείται από το κρίσιμο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που είχε σαν αποτέλεσμα την άλλοτε σταδιακή και άλλοτε βίαιη απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ελλήνων και συνεπακόλουθα τη δραματική μείωση του ελληνικού πληθυσμού των περιοχών του Πόντου.

Το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα», βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, μουσικού στην φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας, αποτελείτο από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους, την οποία επιστράτευσε ο Τοπάλ Οσμάν, και την ώρα που εκτελούσε τους Έλληνες και τους έσφαζε τους έβαζε να παίζουν μουσική. Στη συνέχεια θανάτωσε τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κερασούντας, εκτός από τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος δραπέτευσε και ήρθε στην Ελλάδα και έγραψε βιβλίο για όσα είδε, όπως ποτέ του πλέον δεν έπαιξε μουσική…