Για τον ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτιών της Αμερικής, και ιδιαίτερα για τους απογόνους των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Γι' αυτό και ήταν μεγάλη η συμμετοχή κόσμου στο Σικάγο, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, «Θανάσιμος Εθνικισμός: Γενοκτονία των Ελλήνων / 1913-1923», «Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913 - 1923». Η προβολή έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) και κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 750 θεατές στην πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Pickwick, στο προάστιο του Park Ridge το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 2019.

Εκτός από τους εκατοντάδες θεατές, αρκετοί ήταν και επίσημοι καλεσμένοι στην πρεμιέρα όπως, η κυρία Κατερίνα Δημάκη Γενική Πρόξενος στο Σικάγο, ο Μητροπολίτης Σικάγο Ναθαναήλ, καθώς και ο Επίσκοπος της Αγίας Καθολικής Ασσυριακής Εκκλησίας Mar Paulus Benjamin. Στο τέλος των δηλώσεών του ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ κήρυξε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών, περιλαμβανομένων και μελών της δικής του οικογένειας, που χάθηκαν στη Γενοκτονία.

Ο ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), Γεώργιος Μαυρόπουλος του οποίου οι παππούδες χάθηκαν στη Γενοκτονία εξήγησε στο κοινό γιατί το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σημαντικό. 

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Σχεδόν ένα εκατομύριο Έλληνες θανατώθηκαν, ενώ εκατομμύρια περισσότεροι ξεριζώθηκαν από την πατρογονική γη στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, ως ένα μέρος της εκστρατείας των Τούρκων για εθνοκάθαρση από τους χριστιανικούς τους πληθυσμούς.

Ο θρυλικός παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης CBS, Bill Kurtis, είναι ο αφηγητής αυτής της δυναμικής παραγωγής, λέγοντας στην κατάμεστη από το κοινό αίθουσα, «Αυτή η παραγωγή είναι ένα από τα σημαντικότερα σχέδια στα οποία έχω συμμετάσχει και παρέχει ένα σοβαρό μάθημα το πώς δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τον πόνο που προκάλεσε αυτή η Γενοκτονία».