Για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό και στην ανάδειξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμήθηκε ο Κώστας Φωτιάδης ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκ των πρωτεργατών της καθιέρωσης και διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Φωτιάδης ήταν καυστικός για την στάση που κρατάει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία απέναντι στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στάθηκε και κριτικά για τη στάση του οργανωμένου ποντιακού χώρου, σχετικά με τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία, σε αντίθεση με τους Αρμενίους, οι οποίοι τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία το 1915, τις είχαν αφιερώσει σε εκδηλώσεις ανάδειξης και διεθνούς αναγνώρισής της.
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» ο πρόεδρος Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ανέφερε: «Το έργο του ομότιμου καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε από ένα χωριό το Άνω Ζερβοχώρι της Ημαθίας και με τις δικές του δυνάμεις, αριστούχος πάντοτε κατέκτησε την ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του καθηγητή. Αλλά πέραν τούτου το έργο το οποίο άφησε πίσω του, το ιστορικό του έργο, τον ανέδειξε ως τον ιστορικό της γενοκτονίας, όπως εγώ των ανακήρυξα. Θα τον βραβεύσουμε φέτος που είναι ένα σημαδιακό έτος, είναι 100 χρόνια από τη γενοκτονία και ίσως είμαστε οι πρώτοι, γιατί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλες βραβεύσεις από την ναυαρχίδα των ποντιακών σωματείων, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, αλλά εμείς κάνουμε το εναρκτήριο λάκτισμα των βραβεύσεων του αγαπητού Κώστα. Θα του εγχειρήσουμε μία πλακέτα την οποία έχουμε φιλοτεχνήσει, και παρακαλώ αγαπητέ Κώστα να έρθεις για την παραλαβή της. Μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα για να συνεχίσεις Κώστα το έργο σου με τους μαθητές σου. Να πως ακόμη ότι πριν από δύο χρόνια όταν προέκυψε το πρόβλημα με τον υπουργό Παιδείας Νίκου Φίλη που αναφέρθηκε σε εθνοκάθαρση των Ποντίων και δεν χρησιμοποίησε τον όρο Γενοκτονία, του στείλαμε τους 14 τόμους της γενοκτονίας που έγραψε ο Κώστας Φωτιάδης και του υπενθυμίσαμε ότι όλοι κάνουν λάθη, αρκεί να τα διορθώνουν. Όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Κώστας Φωτιάδης
Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, ανέφερε: «Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, είναι για το μελλοντικό μουσείο ποντιακού ελληνισμού. Ευχαριστώ, το διοικητικό συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα η σημερινή εκδήλωση. Φέτος που έχουμε τα 100 χρόνια, από τη δεύτερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, γιατί αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους είναι η αναφορά στον Κεμάλ, όχι στον Τοπάλ Οσμάν από το 1916. Γι’ αυτό και το 1919 πιστεύουμε πρέπει να είναι η αφετηρία, γιατί η ολοκλήρωση της γενοκτονίας ξεκινάει με την εμφάνιση του Κεμάλ στην Αμισό και από εκεί και πέρα οργανώνει τα Κεμαλικά τάγματα και συνεχίζει το έγκλημα της γενοκτονίας όχι μόνο στον ιστορικό Πόντο, αλλά σ’ όλο τον μικρασιατικό ελληνισμό.

Λυπάμαι όμως γιατί σε αντίθεση με τους Αρμένιους που από την 1η Ιανουαρίου 1915 που ήταν τα εκατοντάχρονά τους, είχαν συγκεκριμένες εκδηλώσεις κάθε μέρα και όχι μόνο στην Αρμενία, αλλά σε όλη την διασπορά. Εκδηλώσεις στη μνήμη της γενοκτονίας και αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, των πολιτικών αρχών και μέσα από αυτήν την δραστηριότητά τους κατόρθωσαν να πετύχουν την αναγνώριση από πολλές χώρες. Σε αντίθεση με μας, που έχουμε ένα φοβικό, φιλοκεμαλικό κοινοβούλιο που είναι ο πρώτος εχθρός της αναγνώρισης της γενοκτονίας μας. Αυτό το φοβικό κεμαλικό κοινοβούλιο βλέπετε καμία αναφορά δεν κάνει για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τώρα ακούω ότι στις 19 Μαΐου 2019 θα γίνουν και οι εκλογές. Δεν σέβονται ούτε αυτήν την ιστορική μνήμη. Ξέρετε θα πουν η Ευρωπαϊκή Ένωση τις έχει προγραμματίσει; Θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πουν ότι στις 19 Μαΐου είναι η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να γνωστοποιήσουν το κεφάλαιο της γενοκτονίας και στην Ευρώπη, ότι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας. Δεν το κάνει το κοινοβούλιό μας.
Αλλά λυπάμαι ότι και τα ποντιακά σωματεία, όλο το διάστημα βλέπω χορούς, πίτας και ετήσιους χορούς. Δεν είδα να προγραμματίζονται δυναμικές εκδηλώσεις για την απόδοση τιμής στους νεκρούς μας και για την διεθνή αναγνώριση. Το να συμμετέχουμε με μία εκδήλωση ως σύλλογος δεν λέει τίποτα ή το να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της 19 Μαΐου. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι στην αντιπέρα όχθη έχουμε 353.000 ζωντανούς νεκρούς. Είναι ζωντανοί. Όσο εμείς όμως τους ξεχνούμε τότε πεθαίνουν κι αυτοί. Κάποτε ένας δημοσιογράφος το 1955 ρώτησε τον Μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα με τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης. «Παναγιότατε, βλέπω ότι μείνατε λίγοι. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να πάτε κάπου αλλού που να είναι πιο ασφαλής η χώρα που θα συμμετέχετε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο;». Και η απάντηση του Μακαριστού Αθηναγόρα ήταν: «Ναι έχετε δίκιο. Μείναμε λίγοι ζωντανοί. Ξεχνάτε πόσα εκατομμύρια είμαστε με τους νεκρούς». Σ’ αυτούς τους νεκρούς δεν κάναμε και ούτε έχουμε κάνει το χρέος μας», κατέληξε ο Κώστας Φωτιάδης.