Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία επισήμων, αλλά και απογόνους των Ελλήνων προσφύγων, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας του ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής, από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), στις οποίες εκ του νόμου έχει ανατεθεί η σχετική ευθύνη.

ATHINA.GENOKTONIA.MIKRASIATES.9.2018 3

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας χοροστατούντος του Επισκόπου Θαυμακού Ιάκωβου και την ομιλία του προέδρου της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου, παρουσία αγήματος του στρατού και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Ιλίου, έγινε κατάθεση στεφάνου και τρισάγιο στο άγαλμα του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.

ATHINA.GENOKTONIA.MIKRASIATES.9.2018 4

Ακολούθησε πορεία, πάντα υπό τους ήχους της φιλαρμονικής, προς την πλατεία Συντάγματος, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από την ΟΠΣΕ, τους εκπροσώπους των  πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και δεκάδες σωματεία τόσο της δύναμης της ΟΠΣΕ, όσο και άλλων φορέων.

ATHINA.GENOKTONIA.MIKRASIATES.9.2018 5

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επιθεώρηση του αγήματος από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπουργό πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας και την ανάκριση του εθνικού ύμνου.

ATHINA.GENOKTONIA.MIKRASIATES.9.2018 1

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε η Βουλή δια του αντιπροέδρου της βουλευτή κ. Μάριου Γεωργιάδη,  εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της Βουλής , η Περιφέρεια Αττικής δια της κ. Κατερίνας Παλιού, ο δήμος Αθηναίων δια της αντιδημάρχου κ. Νέλλης Παπαχελά, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τα σώματα ασφαλείας και οι ενώσεις αποστράτων.