Το θεατρικό έργο του συγγραφέα Γιώργου Κωνσταντινίδη, σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου, παρουσιάζεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το θεατρικό έργο στην ποντιακή διάλεκτο «Οι γυναικ' σην εξουσίαν» του Γιώργου Κωνσταντινίδη, σε σκηνοθεσία της Ελένης Γερασιμίδου, ανεβαίνει στη σκηνή σε μουσική επένδυση του Μάνου Κασσανίδη, σκηνικά του Γιώργου Σονίδη.

Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Ελένη Ζουρνατζίδου, Μαρία Δημητριάδη, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Μαίρη Καραθανάση, Χάρης Πανικίδης, Φάνης Μόσχος.

Ο συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα. Είπε κάποτε ο μεγάλος πόντιος Ιορδάνης Παμπούκης [Ιορδάνης Βαμβακίδης], ο οποίος έζησε εδώ στην Καλλιθέα, πως «η ποντιακή διάλεκτος δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει».

Έτσι κ’ εγώ όπως και πολλοί άλλοι, προσπαθούμε να της δώσουμε το φιλί της αγάπης που είναι συγχρόνως και φιλί ζωής, για να παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια ζωντανή, γράφοντας σ’ αυτήν.

Και το θέατρο όπως καταλαβαίνετε είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό.

Το έργο «οι γυναίκ’ σην εξουσίαν» είναι πρώτα πρώτα αφιερωμένο στην σύζυγό μου και σ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, που εμείς οι άντρες τις κάνουμε τον βίο αβίωτο. Όμως θα μου επιτρέψετε να γονουσεύω σην καλατσήν εμουν και να λέω ατό ντο είχα σο νου μ’ όντες έγραφα ατό το έργον.

Μετ’ ατό το έργον θέλω να διαρμενεύω σας να τερείτε όντες θα έρταν τα εκλογάς να βγάλουμε κι άλλο πολλά τοι γυναίκ’ς να είναι σην εξουσίαν, πασκείμ’ άμον ντο συνορθιάζ’νε και κρατουν έμορφα τ’ οσπίτια μουν, συνορθιάζ’νε και την Ελλάδαν π’ εποίκαμ’ ατεν άμον ντο έν’ οσήμερον εμείς οι αγούρ’.

Άμα, εγώ εξέρω και ντο άκλωστα κιφάλια είμες εμείς οι πόντιοι και ατά ντ’ εποίνατε ξαν θα ευτάτε. Άμα κι αέτσ’ πα να έν’ εγώ πάντα θα αγαπώ σας.

Να είστουν πάντα καλά και υείαν και ευλοΐαν σ’ όλεν τον κόσμον.

Έναν τρανόν ευχαριστώ απέσ’ ας σην καρδία μ’ σον ΚΟΠΑ την πρόεδρον, το συμβούλιον του ηθοποιούς π’ εζωντάνεψαν ατα ντο έγραψα.

Την Ελένη την Γερασιμίδου την ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ωραία σκηνοθεσία και την προβολή του έργου μου. Με πολλή πολλή αγάπη.

Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης.