Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των γενοκτονιών της Ανατολής και τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ξεκίνησαν οι εργασίες της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που έγινε για πρώτη φορά στην Άγκυρα το Σάββατο 9 Απριλίου 2015 με θέμα «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντικό Ζήτημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Την θαρραλέα πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχε η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα Newroz. Η εκδήλωση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού η Άγκυρα είναι ουσιαστικά μια στρατικοποιημένη πόλη, μιας και παντού κυριαρχούσε ο στρατός και η αστυνομία. 

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο διανοούμενος Fikret Baskaya αναφέροντας πως «Ο δρόμος που επιβάλλει η επίσημη Ιστορία οδηγεί την κοινωνία στη συλλογική απώλεια της μνήμης, τη διαγραφή αυτής και την κυριαρχία της εκδοχής εκείνης που συμφέρει τις κυρίαρχες τάξεις». Επίσης εκ μέρους της εφημερίδας Newroz χαιρέτισε την εκδήλωση ο Sinan Ciftyurek.

Ανάμεσα στους πολλούς διακεκριμένους ομιλητές ξεχώρισαν  ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Αχμέτ Ντεμιρέλ που παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή του κυβέρνησης και του στρατού  στην εκκαθάριση των Ρωμιών του Πόντου κυρίως για την περίοδο 1919 – 1922.

AGYRA.GENOKTONIA.PONTION.9.4.2016.DSC000221

 

Ο πανεπιστημιακός Βασκίν Οράν μίλησε για εκρίζωση των Ρωμιών της Ανατολής που ολοκληρώθηκε κατ’ αυτόν το 1964 με τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης θεωρώντας ότι είναι τα απόνερα της ίδιας μεγάλης τρικυμίας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε με την παρουσία του ο ερευνητής και συντάκτης της εφημερίδας «Δρόμος της αριστεράς» Στέργιος Θεοδωρίδης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε «στο γιατί ξεριζώθηκε οριστικά πια το 1/3 του πληθυσμού αυτών των χωμάτων, γιατί αρχαίοι λαοί που είχαν ζυμωθεί με αυτά τα χώματα, όχι εχθές και προχθές αλλά από πάντοτε, σήμερα δεν υπάρχουν, η εξουσία βρίσκεται στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο και αμήχανα προσπαθεί να ψελλίσει δυο λέξεις. Δυο ψέματα. Προφανώς το γεγονός της εξαφάνισης αυτού του πληθυσμού  από τον αέρα δεν έγινε. Μιας τέτοιας έκτασης Μεγάλη Καταστροφή απαιτεί κάποιους που την σκέφτηκαν, κάποιους που την σχεδίασαν και κάποιους που εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο. Καθώς και ότι οποιαδήποτε προοπτική φιλίας, αδελφοσύνης και δημιουργικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς μας μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην αποκάλυψη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, Άρα σε σαφή ανταγωνισμό με την ιδεολογία της εξουσίας που αποδομεί την ιστορική αλήθεια για να διατηρήσει την κυριαρχία της».

AGYRA.GENOKTONIA.PONTION.9.4.2016.DSC000224

Στο πάνελ των ομιλητών διακρίνεται ο Στέργιος Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του 

Από τις ιδιαίτερες στιγμές η ζωντανή σύνδεση μέσω Internet της εκδήλωσης με μια εκδήλωση που διοργάνωναν εκείνη την στιγμή οι ποντιακοί και μικρασιατικοί σύλλογοι Πιερίας.