Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του συλλόγου, έγινε στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης, με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, υπουργών, βουλευτών, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα μικρό γλέντι με τους μουσικούς του συλλόγου.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 1

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Αντώνης Σαουλίδης έκοψε την βασιλόπιτα του σωματείου, με την ευλογία της εκκλησίας δια του πατρός Στυλιανού Βότση και του πάτερ Ανδρέα.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 5

Ακολούθησαν τα ποντιακά κάλαντα από την Χορωδία του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια, έγινε το έθιμο το άναμα του κεριού στους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας «Τ’ αποθαμενίων το κερίν», το οποίο παρουσίασε η Κατερίνα Μπίλη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών.

SAYOYLIDIS.ANTONHS.SYKIES.31.1.2023.IMG 0264

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας και τόνισε πως το σωματείο προσπαθεί να κρατήσει τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού και να τις μεταφέρει από γενιά σε γενιά.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 6

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης Συκεών, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 4

Παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, μέλη των διοικήσεων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΥΣΙΠΕ), της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) του Περιφερειακού συμβουλίου ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ και διοικήσεις αδελφών ποντιακών σωματείων.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 3

Το τυχερό κομμάτι από την βασιλόπιτα, έτυχε στον Γιώργο Λυσαρίδη, πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης, ακολούθησε γλέντι με τους καλλιτέχνες του σωματείου.

SYKIES.KALLITHEA.BASILOPITA.31.1.2023 2

Στο τραγούδι ήταν ο Θόδωρος Κοτίδης, στη λύρα και στο τραγούδι ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης και στο νταούλι Θόδωρος Μουρατίδης.