Στις διαχρονικές αξίες που κληροδότησε στη νέα γενιά, αλλά και σε όλον τον ποντιακό ελληνισμό, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου 2021, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ανέφερε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης:

Εκ μέρους των 470 πρωτοβάθμιων σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, χαιρετίζω τη σημερινή ιδιαίτερα σημαντική όσο και επίκαιρη εκδήλωση που αφορά μία από τις σημαντικότερες και πλέον εμβληματικές προσωπικότητες όχι μόνον του Πόντου, αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα ήθελα από την αρχή να καταθέσω τις ευχαριστίες του ποντιακού ελληνισμού στους εμπνευστές και πρωτοστάτες αλλά και στους αφανείς εργάτες που έτρεξαν και κοπίασαν για την υλοποίηση του μεγάλου εγχειρήματος.

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη, μετά την προσχηματική απόφαση του δικαστηρίου της Αμάσειας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ.

Έναν αιώνα μετά, κι όμως καθώς φαίνεται, ούτε το έργο του ούτε η προσφορά του έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί επαρκώς.

Ο Νίκος Καπετανίδης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση κυρίως για τη νέα γενιά, αλλά και για όλους εμάς που έχουμε θέσει τους εαυτούς μας στον αγώνα για την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του Πόντου. Διακρίθηκε για τον αγώνα του για εκπαιδευτική και κοινωνική μεταρρύθμιση με σκοπό την πνευματική ανύψωση των νέων του Πόντου και τον αγώνα του για την ανεξαρτησία του Πόντου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό σήμανε και το τέλος του σε ηλικία μόλις 32 ετών. Για τους λόγους αυτούς, το μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα, έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά με την παρουσία του, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην διαιώνιση της πνευματικής κληρονομιάς του.

Αλήθεια πόσο τα λόγια του Νίκου Καπετανίδη είναι επίκαιρα σήμερα 100 ολόκληρα χρόνια μετά! Σε πόσα σημερινά γεγονότα από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας θα μπορούσαν τα λόγια του να έχουν εφαρμογή. Διανοούμενος, ανθρωπιστής, επαναστάτης, πατριώτης, δημοκράτης, άνθρωπος ανήσυχος αλλά ταυτόχρονα αφοσιωμένος στο λειτούργημα του και πιστός στις ιδέες του μέχρι τέλους. Ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του σε πολλά θέματα, αλλά και δίπλα στον απλό λαό, ακροατής και παραλήπτης των προβλημάτων του, θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων του. Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε απαραίτητος για την περίοδο που έζησε και μαρτύρησε, όσο χρήσιμος θα μπορούσε να αποδειχθεί και σήμερα.

Ο μαχητικός δημοσιογράφος μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους, αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου η οποία αγωνίστηκε αφενός να προστατεύσει τους Έλληνες του Πόντου και αφετέρου σε συνεργασία με τους ποντιακούς συλλόγους του εξωτερικού, να επιτύχουν την ανεξαρτησία ή αυτονομία του Πόντου. Αυτή του η δράση απετέλεσε και την αφορμή που τον οδήγησε ενώπιον του στημένου δικαστηρίου στην Αμάσεια, με κατηγορίες που προδίκαζαν την θανατική του ποινή. Δεν λύγισε στις απειλές και τις φοβέρες του Τοπάλ Οσμάν, δεν πτοήθηκε από τις βαριές κατηγορίες που τον βάραιναν. Στάθηκε ορθός, στητός και απτόητος.

Μία στάση ζωής και μία στάση μπροστά στον θάνατο που εμπνέει και καθοδηγεί ιδεολογικά και συναισθηματικά τα δικά μας βήματα στο δρόμο του αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.