Με επιτυχία έγινε το πρώτο διαδικτυακό μάθημα ποντιακής διαλέκτου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογο – γλωσσολόγο, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλο τον κόσμο, και από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2020, είναι διαθέσιμο μαγνητοσκοπημένο στο κανάλι της Λέσχης στο διαδίκτυο.
Όπως δήλωσε στο site http://efxinospontos.gr/ η Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος - Γλωσσολόγος - Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν «ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο όμως γνώρισε σημαντικότατη ανταπόκριση. Άνθρωποι από παντού το αγκάλιασαν με θέρμη. Είναι σπουδαίες οι προσπάθειες γύρω από την ποντιακή διάλεκτο τα τελευταία χρόνια, μέσα από το έργο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και των αξιόλογων συναδέλφων που το υποστηρίζουν, και ήδη, εδώ και 2 σχεδόν χρόνια, και στον ακαδημαϊκό χώρο πια, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να συνεχίσουμε να δίνουμε ώθηση " 'ς σην καλατσήν εμουν", προέκυψε η ιδέα να μεταφέρουμε με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας το τμήμα Διαλέκτου στον ψηφιακό χώρο. Και πέτυχε!
Το Πρώτο Διαδικτυακό μάθημα κύλησε καλά, προσεγγίσαμε γραμματικά ζητήματα και μπήκαμε στα νερά της Ποντιακής μέσα από ένα αυθεντικό διαλεκτικό κείμενο. Οι μαθητές μας έδειξαν ισχυρό ενθουσιασμό και συνεχίζουμε... Η αλήθεια είναι ότι και για μένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, χρειάζεται πολλή δουλειά, χρόνος και καλή προετοιμασία, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο τεχνικό μέρος.
Το βέβαιο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για μία διαφορετική διαχείριση του ζητήματος, μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σαφώς και η δια ζώσης μάθηση δεν υποκαθίσταται, ωστόσο έχουμε έτσι τη δυνατότητα να εκμηδενίσουμε σημαντικές αποστάσεις και να γίνουμε όλοι, αν θέλετε, κοινωνοί βιωμάτων μέσα από τις οθόνες μας...».
Όπως μας ανέφεραν στο site http://efxinospontos.gr/ ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νικόλαος Τουμπουλίδης και η γενική γραμματέας Ευαγγελία Τογκουσίδου, «οι ιδέες ρέουν συνήθως εύκολα... Το ζήτημα είναι ποιές από αυτές περνούν στο στάδιο της υλοποίησης. Το "Μένουμε σπίτι" μας έφερε μπροστά σε ένα τολμηρό μάλλον εγχείρημα... Και έγινε πράξη...! Το 1ο Διαδικτυακό Μάθημα Ποντιακής Διαλέκτου έλαβε χώρα την Παρασκευή 10/04 με πάνω από 250 συμμετέχοντες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κυριολεκτικά.
Όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το "εισιτήριο" για το μάθημα, μπορούν να το παρακολουθήσουν μαγνητοσκοπημένο, από τη Δευτέρα 13/04 στις 20.00, στο κανάλι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο youtube. Στο μάθημα συμμετείχαν συνολικά πάνω από 250 άτομα από όλον τον κόσμο, έχοντας ως κοινό την αγάπη τους για τον ποντιακό πολιτισμό και την όρεξή τους για μάθηση.
Για όσους δεν μπορέσατε να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα, μπορείτε να συντονιστείτε στις 20:00 στο κανάλι μας στο YouTube μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://youtu.be/kUDTYsG4JgI ώστε να το παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο.