Έφυγε από κοντά μας η αρχόντισσα της Σάντας και μαζί της ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και λαογραφίας μας. Είχα την τύχη να την έχω φίλη και συνεργάτιδα. Ο λόγος της λυσιστρατικός. Κάθε φορά που συνομιλούσαμε με περιέλουζε με αριστοφανικές βωμολοχίες και εγώ απαντούσα με αντίστοιχες.

 

Άριστη παιδαγωγός και γνώστης της ιστορίας και της λαογραφίας μας. Για εμάς που την γνωρίζαμε ήταν ο σαρκαστικός διάλογος της ανεκτίμητος πλούτος. Ήταν θείο δώρο οι διαλέξεις της για τις γυναίκες της Σάντας και τα άλλα αναπάντητα ακόμη θέματα του πολιτισμού μας.

Αληθινή επαναστάτρια. Ποια γυναίκα θα τολμούσε, αρχές του 1950 να επιλέξει μόνη της το σύντροφο της και να κυκλοφορεί χεράκι - χεράκι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο; Τσαζού γαρή. Παμπόνηρη ακόμη και με την επιλογή της ημέρας που επέλεξε να την αποχαιρετίσουμε, την ημέρα των ερωτευμένων, την ημέρα που πριν από 70 χρόνια η ίδια πρώτη δίδαξε πως πρέπει οι ερωτευμένοι να συμπορεύονται σε όλη την επίγεια ζωή τους.

Αγαπημένε μου Χαράλαμπε, ο πρώτος κύκλος της ζωής σας κλείνει ονειρικά. Η μνήμη είναι δύναμη. Εύχομαι ο δυνατός έρωτας σας να παραμείνει εσαεί και στην υπέργεια μόνιμη κατοικία. Καλό σου ταξίδι ζάντενα.