Η εκδήλωση «ΔΕΗΣΗ ΠΟΝΤΟΥ» μια παράσταση λόγου, ήχων και εικόνων αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με την παρουσία πλειάδας καλλιτεχνών, πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 με ώρα έναρξης 20.00, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών.

DEHSH.PONTOY.AFISA

Η μνήμη δεν είναι παρελθόν, είναι σπόρος της σκέψης και του καρπού. Έχουμε χρέος να διατηρούμε τη μνήμη, για να μπορούμε να θυμόμαστε, να στοχαζόμαστε και γιατί όχι και να συγχωρούμε. Αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε!

DEHSH.PONTOY

Τις κραυγές των νηπίων, τους ρόγχους των απαγχονισθέντων, τις πατημασιές των πεταλωμένων, τον ανίκητο πόνο των βιασθέντων, την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων, το περήφανο βλέμμα του Πόντου.

(Πηγή: «Οι κραυγές των άφωνων νεκρών περιμένουν», Κωνσταντίνος Φωτιάδης)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Κείμενα, Επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

Μουσική Επιμέλεια, Πιάνο, Σύνθεση: EL CHRISTO KEMANETZIDIS.

Προλογίζει ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ.

NOUSIAS.TASOS

Αφήγηση: ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ.

ARGETZI.BERONIKA

Ωδή Μονολόγου: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΡΓΕΝΤΖΗ.

Ερμηνεία - Μουσικοί:

TSALIGOPOYLOU.ELENH

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ.

TSAXOYRIDI.ADELFOI

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ.

PARXARIDIS.ALEXIS

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ.

Λύρα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΙΔΗΣ.

Παρουσίαση: ΜΕΛΙΝΑ ΓΙΑΛΑΜΑ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ο.Τ.Θ.)

Όλες οι χρηστικές πληροφορίες για την Δέηση Πόντου

Η εκδήλωση ετοιμάζεται με την συμμετοχή 25 καλλιτεχνών, δεκάδων εργαζομένων και εθελοντών,του Δήμου του Θεάτρου,της ΕΡΤ3.

Ήταν κοινή θέση και συναντίληψη τόσο δική μου όσου και του άξιου Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη να μην υπάρξει εισιτήριο αλλά δωρεάν είσοδος.

Η είσοδος θα γίνει όμως συντεταγμένα και θα υπάρχουν αριθμημένα εισιτήρια στα γκισέ του Θεάτρου χωρίς αντίτιμο.

Παρακαλούνται όσοι έρθουν να έρθουν από τις 18.30.

Οι θύρες πλατείας θα ανοίξουν 19.00.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει ακριβώς 20.00 χωρίς καμία παρέκκλιση για κανένα λόγο.

Θα υπάρχουν ταξιθέτες.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί όλη από την ΕΡΤ3 με έξι κάμερες και θα προβληθεί εν ευθέτω χρόνω.

Φωτογραφίες θα δοθούν στην δημοσιότητα από την σελίδα της Δέησης στο fb με την επιμέλεια του Παύλου Μακρίδη εκ των κορυφαίων φωτογράφων της Βόρειας Ελλάδας.

Η Δέηση Πόντου δεν είναι καλλιτεχνικό γεγονός.

Είναι γονατοκλυσία και αφιέρωση.

Ταπείνωση και θυσία.

Γιατί τα λάβαρά μας δεν είναι χαρτιά και πανιά.

Είναι οι ψυχές των προγόνων μας που ντύθηκαν στην σκόλη.

Να πάνε να προσευχηθούν να λειτουργήσουν.

Λόγω της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος για τη «ΔΕΗΣΗ ΠΟΝΤΟΥ», που θα πραγματοποιηθεί με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, οι διοργανωτές αποφάσισαν, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, ημέρα της παράστασης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των θεατών, να ισχύσουν τα παρακάτω:

Ώρα 18.30, αρχίζει στο χώρο της εκδήλωσης, η διάθεση δωρεάν ατομικών δελτίων εισόδου με αριθμημένη θέση και ακολουθεί η είσοδος στο φουαγιέ του Θεάτρου.

Ώρα 19.15, ανοίγουν οι πόρτες πλατείας και εξώστη.

Ώρα 20.00, ξεκινά η εκδήλωση.

Επιτρέπεται η φωτογράφιση πριν και μετά το τέλος της παράστασης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ. ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ. ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ. ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΜΠΑΓΚΝΑΓΚ. ΜΟΝΑΧΟΥ. ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ. ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ. ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ. ΔΟΞΑ ΣΙΤΑΓΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ. ΕΡΤ3. ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102.3. ΛΕΛΕΥΩ ΣΕ 101.3. EUROPOLITIS ZEITUNG

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ. PAPAZOF’S SEVEN SEAS, Μόναχο. CABA, CAFÉ, Βάιμπλινγκεν. VENUS, ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ, Θεσσαλονίκη. Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ – ΠΙΑΝΑ, Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 81.

ΧΟΡΗΓΟΙ. HOTEL LAZART, Κολοκοτρώνη 16. ART, CAFÉ BAR, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21. ΝΤΟΝΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, Σταυρούπολη. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ, Λαγκαδά 156. ΣΑ ΣΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, Άνω Ηλιούπολη. ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ, Πολίχνη. ΑΒΑΤΟΝ, Πολίχνη. ΟΠΤΙΚΑ ΠΟΛΙΑΝΙΔΗΣ, Πολίχνη και Νικόπολη. ΗΟΤΕΛ BYZANTIO, Περιοχή ΓΝ Παπαγεωργίου. ΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ, Αλεξάνδρεια Ημαθίας. ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ, Καστοριά. Make up Artist ΣΜΑΡΩ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ.

Τα έργα του εντύπου και της ταυτότητας της εκδήλωσης προέρχονται από την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη. Δημιουργία Εντύπου και Ταυτότητας της Εκδήλωσης: Φωτεινή Ματσούκα, Δήμος Παύλου Μελά