Για τους στόχους για τους οποίους ανεβάζουν το έργο «Ομμάτα δακρωμένα - Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα», εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο της συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δήμου Αβδελιώδη, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ, μίλησαν οι συντελεστές της παράστασης, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ενός γεγονότος που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο. Γεγονός που επαναλήφθηκε με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

OMATIA.DAKROMENA.AFISA.20191

Η τέχνη οφείλει να κατανοεί και να παρουσιάζει τα αίτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όχι για να ξαναβιώνουμε τον πόνο και την αγριότητα σαν αισθητική πραγματικότητα, αλλά σαν ενθουσιασμό και θετική σκέψη, πως θα μείνουν άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας, ώστε να μην τρομάξουμε ποτέ ξανά από τον φόβο που γεννάει το μίσος, αλλά να το καταπνίξουμε από την πολλή αγάπη.

OMATA.DAKROMENA.SYNENTEFXI.13.11.20192

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου η Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία παίζει στη θεατρική παράσταση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μια θεατρική παραγωγή, σε επαγγελματικό επίπεδο, η οποία έχει να κάνει μια μία μυθοπλασία, που η αναγωγή της είναι στον Πόντο. Για τα γεγονότα εκείνα τα τραγικά που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Η σκηνοθετική ματιά του έργου του Δήμου Αβδελιώδη είναι σημαντική, διότι το καινούριο στοιχείο που φέρνει είναι ότι να συνέβησαν αυτά τα γεγονότα. Η παράσταση δίδεται με την ευγενική υποστήριξη της ΠΟΠΣ.

ABDELIODIS.DIMOS.IMG 4411

Ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης, Δήμος Αβδελιώδης, ανέφερε πως πραγματικά αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε, με την παράσταση αυτή, μια διαφορετική ματιά. Η ματιά αυτή είναι αυτή που μας δίνει η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, όπου στο παρελθόν μεγαλούργησε, και δημιούργησε ένα αυτόνομο σύστημα σκέψης και συγκρότησης με τις πανανθρώπινες αξίες για να μπορεί να αλλάξει, ο κόσμος. Για μένα προσωπικά αυτός ο ελληνισμός που δεν έχει σχέση ούτε με το έθνος, ούτε με τη φυλετική καταγωγή, είναι ο πολιτισμός του μέλλοντος. Δηλαδή, ο πολιτισμός που προσφέρει τη χαρά, την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλοξενία, την ομορφιά, δηλαδή όλα τα αγαθά του πολιτισμού. Αυτό το έργο το οποίο μου έδωσε την ιδέα να γίνει ένα καινούργιο κείμενο το οποίο θα δημιουργούσε έναν έρωτα αγάπης, μιας Ελληνίδας και ενός Τούρκου, που αμέσως το αίσθημα αυτό δημιουργεί, μια αντίστιξη με την μισαλοδοξία και το μίσος που κυριαρχούσε. Αμέσως με οδήγησε να πάω στο Σαιξπιρικό έργο και να πάρω από εκεί στοιχεία δραματουργικά και επίσης η αρχαία ελληνική τραγωδία, γιατί η τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, είναι η σύγχρονη ελληνική τραγωδία.

FIDE.KIOKSAL.IMG 4451

Η ηθοποιός της παράστασης Fide Kioksal που γεννήθηκε στην Σμύρνη, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και από το 2006 ήρθε στην Ελλάδα όπου και ζει και ασχολείται με το θέατρο, τόνισε πως πιστεύει πως η αγάπη ενώνει τους λαούς, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και η τέχνη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

OMATA.DAKROMENA.SYNENTEYXI.POYTAXIDIS.FILIPOY.DESPOINA.13.11.2019

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης, ο οποίος έγραψε ένα ιδιαίτερο τραγούδι για την παράσταση «Ομάτα Δακρωμένα», και είπε πως θα το χρησιμοποιήσει και στις υπόλοιπες δουλειές του έπαιξε λύρα και τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι η Δέσποινα Φιλίππου.

OMATA.DAKROMENA.SYNENTEFXI.13.11.20191

Στη συνέχεια όλοι οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης, τόνισαν τους λόγους που τους ώθησαν να δουλέψουν στο θεατρικό έργο και υποστήριξαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ανταμείψει τους θεατές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση. 

OMATIA.DAKROMENA.20196

Αναφερόμενος στο έργο αλλά και γενικά στη σύγχρονη πραγματικότητα ο ηθοποιός Δημήτρης Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα που εκπέμπει το έργο αλλά και στη μουσική και τη βιωματική σχέση που έχουν οι Πόντιοι και τόνισε πως και στη σημερινή εποχή γίνονται πολλαπλές «γενοκτονίες» με ποικίλους τρόπους.

OMATIA.DAKROMENA.20197

Η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη αναφερόμενη στους στόχους που έχει η θεατρική παράσταση, επισήμανε πως συμβάλει στην εκπαίδευση της ψυχής μέσα από μία ένθερμα αναγνωρισμένη από το έθνος μας ιστορία. Με αναφορά στην καταγωγή της από το Καζακστάν, η ηθοποιός Ειρήνη Παπαδοπούλου τόνισε την σημασία που έχει για την ίδια αυτή η παράσταση μιας και όλα αυτά που αναφέρονται έχουν βιωματική σχέση με αυτήν. Ο ηθοποιός Ορφέας Παπαδόπουλος, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη στην οποία επιλέχθηκε να γίνει η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης, αποτελεί σταθμό για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

OMATIA.DAKROMENA.20192

Η ηθοποιός Γεωργία Ζώη τόνισε πως ευελπιστεί μέσα από τα μηνύματα που εκπέμπει η θεατρική παράσταση, στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό που θα την παρακολουθήσει και μέσα από μία τραγική ανάμνηση όσων συνέβησαν να περάσει το μήνυμα της αγάπης, της ομόνοιας και της συνεργασίας των λαών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος. Τέλος, από την πλευρά τους οι ηθοποιοί, Λευτέρης Δημηρόπουλος και Νίκος Πολοζιάνης υποστήριξαν πως αφετηρία των πολέμων αποτελεί η σύγχυση των συνειδήσεων των ανθρώπων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανεβάζονται τέτοιες παραστάσεις για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό.

OMATIA.DAKROMENA.20199

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά: Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης. Μαζί τους οι Γεωργία Ζώη και Δημήτρης Πετρόπουλος. Φιλική συμμετοχή: Χριστίνα Σαχινίδου.

OMATIA.DAKROMENA.20194

Τη μουσική συνθέτει και εκτελεί σε παγκόσμια πρώτη ο καλλιτέχνης Θεόφιλος Πουταχίδης «Εκεί όπου οι σκέψεις γίνονται λέξεις για να τις τραγουδήσουν τα χείλη των ερωτευμένων».

OMATIA.DAKROMENA.20198

Συντελεστές παράστασης: Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου. Σκηνοθεσία – Διασκευή - Κείμενο Αφήγησης - Κινηματογράφηση: Δήμος Αβδελιώδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου. Καλλιτεχνικός σχεδιασμός - Σκηνογράφος - Επιμέλεια κοστουμιών: Ανθή Πετρουλάκη. Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος. Κομμώσεις – Μακιγιάζ – Μανικιούρ - Πεντικιούρ: Teta’s Beauty Salon.

Σύμβουλος παραγωγής - Δημόσιες σχέσεις - Επικοινωνία και προβολή: Νταίζη Λεμπέση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 6908502631. Οργάνωση παραγωγής: Τέτα Καμπουρέλη. Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΚΙΝΗΜΑ PRODUCTION – Βασίλης Γκουρούσης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή και Σάββατο 21.00. Κυριακή 19.00.

Τιμές εισιτηρίων. VIP ζώνη 28 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 18 ευρώ Β Πλατεία, 12 ευρώ φοιτητικό, ανέργων και τρίτης ηλικίας.

Προπώληση εισιτηρίων στο https://www.viva.gr/tickets/theatre/radio-city/ommatia-dakromena-ena-gramma-gia-tin-trapezounta/ και στο ταμείο του ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ 2310 8249709 και 2130 819153.