Διεθνές συνέδριο διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης με θέμα «Λαϊκή Παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν», την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Αμφιθέατρο «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» (Λεωφόρος Στρατού 2), με πρωτοβουλία του συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ» με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ» είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1969 και οι σκοποί του είναι ιστορικοί, λαογραφικοί, καλλιτεχνικοί και μορφωτικοί, αφορούν δε τη ζωή όλων των Ποντίων που έζησαν επί χιλιετηρίδες στα παράλια του Ευξείνου Πόντου καθώς και τη σημερινή ζωή των Ποντίων. Επιδιώκεται η περισυλλογή ποντιακού ιστορικού και λαογραφικού υλικού, η προβολή αυτού και η αξιοποίησή του.

Στα πλαίσια λοιπόν των ανωτέρω σκοπών και του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, το σωματείο επέλεξε αντί άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή ενός χορού, να προσφέρει με σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου και στην ποντιακή παράδοση εν γένει, γνώση στον ποντιακό χώρο.

Συνδιοργανωτές του διεθνούς συνεδρίου, είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Συνέδριο.

Έγκριτοι επιστήμονες της Λαογραφίας, από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Γεωργία και Τουρκία, θα συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου (σχετικές με την ποντιακή λαογραφία).

Τελετή έναρξης: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 18.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο Πανεπιστημίων.

Περισσότερες πληροφορίες στην παρακάτω ιστοσελίδα υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα και πολλές άλλες πληροφορίες.

http://laikiparadosipontou.strangled.net:8081/?fbclid=IwAR38HcjPeJ6Hti1TBBUDLBPc74fBV-JMZcMwacCfbHHJZP37B_RPwFl1RFc