Αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», για 18η χρονιά την εκδήλωση μνήμης και τιμής για την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμένο ελληνισμό της Μ. Ασίας, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ στην Παραλία της Νέας Κρήνης.
Φέτος συμπληρώνονται 97 χρόνια από το μεγάλο ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικρασίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», πιστός στις αξίες των προσφύγων και προσηλωμένος στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης διοργανώνει στην παραλία της Νέας Κρήνης μια σειρά εκδηλώσεων για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Πρόγραμμα 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό δρώμενο - αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής παράστασης με τίτλο «Σμύρνη», θα γίνει αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τη θάλασσα μετά το διωγμό τους από τα Πάτρια Εδάφη. 
Η εκδήλωση θα γίνει στην Παραλία Νέας Κρήνης (Πέτρινο, Ε. Γαγύλη 2 δίπλα στο πρώην νοσοκομείο Παναγία).
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», ιδρύθηκε το 2002 από πρόσφυγες 1ης και 2ης γενιάς στην Νέα Κρήνη - Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διατήρηση των παραδόσεων και της ιστορίας των προσφύγων προγόνων τους. Τα μέλη με τη συνεχή παρουσία και τις δράσεις τους προσφέρουν στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Διοργανώνει φεστιβάλ Χορωδιών, Χορευτικών παιδιών και ενηλίκων, αναβιώνει έθιμα από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, διαλέξεις με ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, συναυλίες και εκδρομές στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Λειτουργούν τμήματα χορευτικά (προπαιδικό, παιδικό, εφήβων, νέων και ενηλίκων) και χορωδιακά τα οποία έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη Σμύρνη, την Χερσόνησο της Ερυθραίας και τη Θράκη. Επίσης διαθέτει θεατρική ομάδα με ερασιτέχνες ηθοποιούς - μέλη του συλλόγου και έχει παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις.