Νέες και νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στο 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Καστανιά Ημαθίας, κλήθηκαν από την ζωγράφο Σοφία Αμπερίδου, να δημιουργήσουν ένα έργο συλλογικό έργο ζωγραφικής, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019.

Το έργο δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ζωγραφικής από την εικαστικό Σοφία Αμπερίδου, με τους συμμετέχοντες του 21ου Συναπαντήματος και ονομάστηκε «Κληρονομιά για τους αγέννητους Έλληνες ποντιακής καταγωγής».

Όπως είπε στο site http://efxinospontos.gr/ η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, στο εργαστήρι, συμμετείχαν περίπου 60 νέοι κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά. Ήταν ένα βιωματικό εργαστήρι, μίλησα στα παιδιά για τα 100 χρόνια και πως σκέφτονται από τα βιώματα που είχαν από τους γονείς τους και πως θα τις απεικονίσουν. Ηιδέα ξεκίνησε από ένα δένδρο συμβολικό το οποίο έχει τις ρίζες του στον Πόντου και στο κάτω μέρος του πίνακα εικονίζονται τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και έχει διάφορες φωτογραφίες από τον Πόντο πριν το 1922, με αντάρτες, πορεία εξορίας.

PANAGIA.SOYMELA.21.SYNAPANTHMA.AMPERIDOY.SOFRIA.AGENHTOI.NEKROI.20.7.20192

Η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, μπροστά στο συλλογικό έργο 

Στη συνέχεια ένας νεαρός μίλησε για τη γέννηση μιας νέας πατρίδας, της νέας γενιάς που απεικονίζεται με τον πλακούντα που είναι ένα βρέφος. Φυσικά απεικονίζεται και το μαύρο για την καταστροφή, το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος και το γαλάζιο της ηρεμίας. Και το δένδρο που υψώνεται είναι η νέα ζωή και η αναγέννηση «Ανθεί και φέρει κι άλλο». Τα άνθη δένδρου είναι τα χέρια των παιδιών, με τα χρώματα που ήθελε ο καθένας. Ο πίνακας ζωγραφικής θα μείνει παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, στα παιδιά του Συναπαντήματος στη Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο.

PANAGIA.SOYMEL21.SYNAPANTHMA.AMPERIDOY.SOFIA.AGENNHTOI.NEKROI.20.7.2019

Η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, μπροστά από το συλλογικό έργο 

Εγώ από την πλευρά μου ως ζωγράφος και επικεφαλής του εργαστηρίου διεύθυνα και βοηθούσα τα παιδιά να το ζωγραφίσουν. Έκανα το γενικό σχέδιο και τα παιδιά τα ζωγράφισαν. Το έργο ζωγραφικής έγινε σε ένα απόγευμα, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019.