Στο πλαίσιο των δράσεων τους για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα ποντιακά σωματεία νομού Ροδόπης, προσκαλούν τους κατοίκους του νομού στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα 1 του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, ΔΠΘ, όπου θα προβληθεί το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ντοκιμαντέρ «Η ΜΠΑΝΤΑ» του Νίκου Ασλανίδη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες ... 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

Το ντοκιμαντέρ " Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. 

Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν όλοι οι μουσικοί της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματα του.

Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος μπόρεσε να δραπετεύσει την ώρα που τον πήγαιναν στην εκτέλεση.
Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...

Συνολικά ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες!

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.