Παρουσία μελών και φίλων της, η Ένωση Ποντίων Ματσούκας έκοψε την βασιλόπιτα, ενώ πραγματοποιήθηκε και το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν», όπως γινόταν σε κάθε ποντιακή οικογένεια στον αλησμόνητο Πόντο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο τέλος δε των εκδηλώσεων, στο χώρο των γραφείων της Ένωσης στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα γνήσιο παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Σιαμίδη.

 

Το βράδυ του Σαββάτου από νωρίς είχαν γεμίσει οι χώροι στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας. Τους παρευρισκομένος χαιρέτισε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας Γιάννης Μουρουζίδης και στη συνέχεια έγινε η κοπή της βασιλόπιτας. Για το έθιμο μίλησε ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης και το πώς αυτή γινόταν στον Πόντο με θρησκευτική ευλάβεια από τις οικογένειες των Ελλήνων, τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά.

MATSOYKA.BASILOPITA.17.1.2014.IMG 070613

Στη συνέχεια έγινε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων τον κερίν». Στη σύντομη ομιλία του ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, ανέφερε πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε κάθε σπίτι μαζεύονταν όλοι και λίγο πριν από την έλευση του νέου χρόνου και την κοπή της πίτας, η οποία γινόταν από υλικά που είχε η γυναίκα του σπιτιού, δεν ήταν η σημερινή μορφή της βασιλόπιτας, γινόταν το έθιμο, όπου άναβαν ένα κερί στη μνήμη των κοντινών ανθρώπων της οικογενείας που έφυγαν από τη ζωή. Το πρώτο κερί ήταν για τον Θεό, την Παναγία και στη συνέχεια ο καθένας άναβε ένα κερί στη μνήμη εκείνου που δεν ήταν πλέον ανάμεσά τους. Όμως πάντοτε σε κάθε οικογένεια ανάβονταν και ένα κερί στη μνήμη του «Άκλερου», κάποιου κοντινού τους ανθρώπου, ο οποίος δεν είχε απογόνους. Οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν και άναψαν από ένα κερί στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, αλλά οι απόγονοί τους δεν τους ξέχασαν και τους μνημονεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν ήταν στην εκδήλωση η Ζωή Λυσαρίδου, η οποία πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. Η Ζωή Λυσαρίδου, σύζυγος του Χαράλαμπου Λυσαρίδη, πρώτου προέδρου της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, έδινε το παρών της σε όλες τις εκδηλώσεις και ήταν ένα από τα ενεργά μέλη του συλλόγου. Στη μνήμη της τα παιδιά της, Γιώργος Λυσαρίδης και Κώστας Λυσαρίδης, προσέφεραν όλα τα έξοδα της εκδήλωσης, η οποία τόσο πολύ και αθόρυβα τίμησε στη ζωή της την καταγωγή της.

Παρακάθ’

MATSOYKA.BASILOPITA.17.1.2014.IMG 070650

Στη συνέχεια από τους παρευρισκομένους στρώθηκε το παραδοσιακό ποντιακό παρακάθ’, με τη συνοδεία του λυράρη Κώστα Σιαμίδη, όπου τα δίστιχα, για τη ζωή, τη χαρά, τη λύπη και το θάνατο, έδιναν μια άλλη αίσθηση στο πως διασκεδάζουν οι Πόντιοι και ιδιαίτερα όσοι έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή της Ματσούκας, εκεί όπου υπάρχουν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου.