Τον απολογισμό, αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, τις δράσεις που έγιναν, αλλά και αυτές που πρέπει να γίνουν, παρουσίασε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας και της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», στη Θεσσαλονίκη.

Στον απολογισμό της Ομοσπονδίας η Χριστίνα Σαχινίδου, ανέφερε: «Ο απολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, θα μπορούσε φυσικά να είναι καλύτερος. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά από το παρών διοικητικό Συμβούλιο.

Η ίδια η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου κατέδειξε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, είναι κάτι παραπάνω από ένας ζωντανός οργανισμός. Η βαθιά ανανέωση, η νέα ορμή και διάθεση για δουλειά νέων ανθρώπων, δείχνουν αν μη τι άλλο τη συνέπεια στις αρχές μας αλλά και τη συνέχεια ως προς τους στόχους μας.

POPS.BASILOPITA.KOSMOS.11.3.2018.IMG 1053

Μερική άποψη των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση

Μια Ομοσπονδία που έχει δεχθεί αναίτιες και ανήθικες επιθέσεις και που για πολλούς ήταν ξεγραμμένη, έχει καταφέρει όχι απλά να αντέξει, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να αποτελεί και πάλι μια υπολογίσιμη σοβαρή δύναμη ευθύνης και προοπτικής για τον Ποντιακό χώρο. Και αυτό έχει να κάνει με μία μόνο λέξη, ένα μόνο συναίσθημα που μας διακατέχει όλους όσους βρισκόμαστε σήμερα σ αυτή την αίθουσα. Και το συναίσθημα αυτό λέγεται ΑΓΑΠΗ. Είναι η ΑΓΑΠΗ γι αυτό που κάνουμε, η αγάπη για την παράδοση τα ήθη και τα έθιμά μας, η αγάπη για τον Πόντο που γεννά το πάθος για δημιουργία και συνέχεια.

Είναι η αγάπη που γεννά τον σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι η αγάπη που μας οδηγεί στο να χαράζουμε από κοινού πολιτικές, που μας κρατάει δεμένους σε κοινούς στόχους και οράματα. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει όλοι μαζί. Διοικητικό Συμβούλιο και Σωματεία. Κάθε μέλος μας ξεχωριστά.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε καν τις ίδιες φιλοδοξίες. Έχουμε όμως καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό και ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό. Έχουμε καταφέρει να ακούμε ο ένας τον άλλο, έχουμε καταφέρει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε μαζί. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο απολογισμός δραστηριότητας. σε μια εποχή δύσκολη για όλους μας. δύσκολη για την πατρίδα μας και τον καθένα μας προσωπικά έχουμε να παρουσιάσουμε δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα. Δραστηριότητας που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, της κοινής δουλειάς όλων μας.

POPS.BASILOPITA.KOSMOS.11.3.2018.IMG 1044

Μερική άποψη των συμμεχόντων στη γενική συνέλευση

Το έχω πει πολλές φορές, είναι βαθιά πεποίθηση και πίστη μου. Η δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, είστε εσείς. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη μας. Είστε εσείς ο κινητήριος μοχλός που μας οδηγεί. Η δική μας δουλειά είναι να σας ακούμε. Η δική μας δουλειά είναι να σας σεβόμαστε και να σας τιμούμε. Η δική μας ευθύνη είναι να αντιλαμβανόμαστε το καθήκον που μας έχει επιβάλλει η εμπιστοσύνη σας. Πιστεύω ότι αυτή την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου κάναμε βήματα μπροστά.

Είναι λογικό στην αρχή να υπάρχει μια αμηχανία. Είναι λογικό να υπάρχει η αναζήτηση ενός κοινού βηματισμού. Αργά, αλλά σταθερά τα καταφέρνουμε. Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι η Πρόεδρος παινεύει τον εαυτό της. Όχι δεν είναι έτσι. Η Πρόεδρος είναι περήφανη για όλους εσάς. Η επιτυχία είναι όλων μας. Θέλω από το βήμα αυτό να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά, το έργο, το πάθος. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη. Η ΠΟΠΣ θέτει ως κύριο σκοπό της ύπαρξής της, την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Προγόνων μας. Η ΠΟΠΣ είναι αυτονόητα υπέρ της ενότητας του Ποντιακού χώρου. Θεωρεί και το έχει διατυπώσει ξεκάθαρα ότι οι αρνητές της ενότητας, είναι αρνητές της Γενοκτονίας. Είναι αυτοί που αρνούνται να δώσουν δύναμη και υπόσταση στον αγώνα μας. Είναι αυτοί που μικραίνουν το έργο μας κατατμίζοντας το σε κομμάτια. Η ΠΟΠΣ τιμά την ιστορία και τους αγώνες της. Τιμά όλους τους διατελέσαντες Προέδρους και Διοικητικά της Συμβούλια μέχρι σήμερα. Θεωρεί ότι συντήρηση ανύπαρκτων πλέον προσωπικών δεν εξυπηρετεί το σκοπό αλλά και τους επιμέρους στόχους του Ποντιακού Κινήματος.

Διακηρύσσουμε μέσα από τη γενική μας συνέλευση ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δεκτικοί σε υποχωρήσεις που δε θα μας προσβάλλουν. Διακηρύσσουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ΕΝΟΤΗΤΑ. Καλούμε για άλλη μια φορά σε συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας, όλες τις άλλες Ομοσπονδίες της Ελλάδας και του κόσμου. Πιστεύουμε στη δύναμη της ενότητας ως προοπτικής επιτυχημένης διεκδίκησης. Μόνο μαζί μπορούμε.

Θεωρούμε χρήσιμη αν όχι απαραίτητη τη σύσταση Παγκόσμιου Οργάνου, με ισότιμη συμμετοχή όλων των Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του κόσμου, χωρίς πρωτοκαθεδρίες και αποκλεισμούς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε σε κανένα το δικαίωμα να είναι Πόντιος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε κανένα.

Σήμερα εδώ, αισθάνομαι την ανάγκη να δεσμευθώ απέναντί σας, αλλά και να σας δεσμεύσω.
Μαζί συνεχίζουμε δυναμικά. Σας ευχαριστώ από βάθους καρδιάς», κατέληξε η Χριστίνα Σαχινίδου.