Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, το μεσημέρι της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2018, μιας και στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο παπά Νικόλας, για την πολυετή προσφορά του στο Πανόραμα.

Την βασιλόπιτα της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος ευλόγησε ο πατέρας Αλέξιος, ο οποίος και ευχήθηκε για τον σύλλογο να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 6

Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας καλωσόρισε ο Ηρακλής Μωυσίδης Α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου και κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Λαζαρίδη.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης στην ομιλία του ανέφερε: «Συνεχίζοντας την πορεία των 42 χρόνων λειτουργίας, η Ένωση Ποντίων Πανοράματος έκλεισε ακόμη μια χρονιά δημιουργίας και διακριτικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα. Φιλοξενώντας στους χώρους της σε εβδομαδιαία βάση έναν μεγάλο αριθμό μελών και φίλων που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της και ανταποκρινόμενοι στα καλέσματά της. Έχει να παρουσιάσει μέσα στη χρονιά που πέρασε ένα σύνολο 80 περίπου εκδηλώσεων. Από αυτές άλλες είναι συμμετοχές των πολυάριθμων πλέον τμημάτων χορού όλων των ηλικιών σε εκδηλώσεις, ενώ άλλες είναι συνεισφορά της σε εκδηλώσεις άλλης ταυτότητας, συνεχίζοντας τη στήριξη φορέων και συνανθρώπων σε αυτήν.

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 5

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στην επισκεψιμότητα του Λαογραφικού Μουσείου που δέχεαι επισκέπτες τόσο από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το σχολείο από τη Ζάκυνθο, όπως και από το εξωτερικό, το σχολείο από πόλη της Γερμανίας.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη που πρότεινε την από κοινού προβολή των δύο λαογραφικών μουσείων του Πανοράματος τόσο στα μέσα μαζικής δικτύωσης, όσο και στο έντυπο υλικό που κυκλοφορεί, ώστε να γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες και εκτός Πανοράματος.

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 2

Σας ενημερώνουμε ότι έχει κυκλοφορήσει το δεύτερο συλλεκτικό τεύχος της εφημερίδας μας. Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που ανταποκρίνονται πάντα και μας στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα δίνοντας μας τη δύναμη να προχωράμε δημιουργικά εκπληρώνοντας τους σκοπούς του συλλόγου που παρά την οικονομική δυσχέρεια της κοινωνίας έχει ακόμη τη δύναμη να προσφέρει σε όσους φιλοξενεί όλες τις υπηρεσίες του δωρεάν σε μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα».

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 3

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος είναι και μέλος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, τόνισε τον στενό δεσμό που είχαν οι πρόσφυγες του Πόντου με την εκκλησία και την παιδεία, μιας και τους δύο αυτούς θεσμούς τους ενίσχυαν, γι’ αυτό και οι Πόντιοι ήταν πρωτοπόροι στα γράμματα, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες. Και στην Ελλάδα μόλις, στάθηκαν στα πόδια τους, αγωνίστηκαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 7

Στη συνέχεια η ταμίας του συλλόγου Ζωή Τσιβιλτίδου, ανέφερε τους λόγους για τους οποίος το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, θέλοντας να τιμήσει πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας για το έργο του και την κοινωνική του προσφορά, αποφάσισε ομόφωνα πως δεν είναι άλλο από το δικό μας παπά Νικόλα, όπως τον ξέρουμε όλοι ή πατέρα Νικόλαο Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια η Ζωή Τσιβιλτίδου, διάβασε ένα σχετικό νοσταλγικό κείμενο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Αναστασίας Λειβαδοπούλου «Κάτω από το Λόφο», που αναφέρει σχετικά για τον παπά Νικόλα και τη ζωή στο Πανόραμα, ενώ στο βίντεο προβάλονταν εικόνες του ιερέως και του Πανοράματος.

Ακολούθως η Ζωή Τσιβιλτίδου, διάβασε ένα ποίημα για τον παπά Νικόλα που έγραψε για την απονομή της τιμητικής πλακέτας ο παλιός πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος Γιώργος Αμβροσιάδης.

Την τιμητική πλακέτα για τον παπά Νικόλα παρέλαβαν τα παιδιά του, Χρυσούλα και Σταμάτης Παπαγεωργίου.

AMBROSIADIS.GIORGOS.11.2.2018.IMG 9856

Ακολούθησε ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείου του Πανοράματος «Γεώργιος Π. Αμβροσιάδης», στο οποίο ο Γιώργος Αμβροσιάδης, δίνει ακόμη και σήμερα το παρών του σε όλες τις εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια με τους ήχους της λύρας του Αλέξανδρου Γεωργιάδη και του νταουλιού του Κυριάκου Παπαδόπουλου, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

PANORAMA.ENOSI.BASILOPITA.11.2.2018 1

Στην εκδήλωση κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το σύλλογο γυναικών Πανοράματος, το λύκειο ελληνίδων Πανοράματος, Καυκασίων Καλαμαριάς, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, Πύρριχος, Παρχάρ’, Ακρίτες Σταυρούπολης, Φιλόπτωχο Αδελδότητα Ιμεραίων, Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων, Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης, Συλλέκτες της Παράδοσης, Καλλιτεχνική Στέγη Βορείου Ελλάδος.