Διεθνές Επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Ελληνισμός και Οικουμένη. Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία – Ιστορία – Τέχνη», θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018.

Χαιρετισμοί

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το συνέδριο θα αρχίσει την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, στις 7 το βράδυ με χαιρετισμούς επισήμων, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, του πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα, του προέδρου του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» Ιβάν Σαββίδη, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στις 19.45 θα υπάρξει μουσική είσοδος με ποντιακή λύρα, κανονάκι, λαούτο και νταούλι από το μουσικό σύνολο και την ορχήστρα νέων παραδοσιακής μουσικής «Αλέξης Στεφανίδης», και θα αποδοθεί «η Ρωμανία κι αν πέρασε ανθεί και φέρει κι άλλο» από τους Αλέξη Στεφανίδη στο τραγούδι και την ποντιακή λύρα, Γκιορκέμ Σαούλη κανονάκι και Γιάννη Σαούλη στο λαούτο.

Θα ακολουθήσει εισαγωγική ομιλία του Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο με θέμα «χριστιανικός Πόντος μέχρι την εποχή του Αγίου Ευγενίου».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία μουσικής όπου θα αποδοθεί «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, όπου συμμετέχουν, ο Δημήτρης Μπάσης, λαϊκός τραγουδιστής, Άγγελος Χονδρογιάννης, βαρύτονος ψάλητς και Χρίστος Στυλιανού, αφηγητής – ηθοποιός του ΚΘΒΕ.  Χορωδίες Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα (χοράρχης πρωτοπρ. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης. Μεικτή χορωδία (διδασκαλία: Βίκτωρ Γλυκίδης). Πρωτοπρ. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, μουσική διεύθυνση.

Εργασίες

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο (Καραμαούνα 29, Καλαμαριά), με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων, όπου θα εξεταστεί η πλούσια παρακαταθήκη του ποντιακού ελληνισμού και η συμβολή του Αγίου Ευγενίου.