Έγινε Πόρνη… διότι εγεννήθην έτσι.

Ο λόγος για την Γαβριέλα Ουσάκοβα

Την «Θρυλική Πόρνη της Αθήνας»

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου το 1916 στην Τραπεζούντα του Πόντου από αστική οικογένεια με πατέρα ποντιακής και ρωσικής καταγωγής. Μεγάλωσε στην τσαρική Ρωσία όπου αποφοίτησε από τις καλόγριες και στη συνέχεια από την γαλλική Ακαδημία.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα, γνώριζε πέντε ξένες γλώσσες. Το 1929 σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε την Ρωσία για να εγκατασταθεί με την οικογένειά της στην Πόλη.

Επάνω στο καράβι όπως η ίδια αποκαλύπτει στην εκπομπή «η μηχανή του χρόνου» σε μια συγκλονιστική συνέντευξη, έγινε πρώτη φορά γυναίκα παίρνοντας την πρώτη της βίζιτα έναντι ενός χρυσού πεντόλιρου.

Στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του '30 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Το 1936 αγόρασε το πρώτο ακίνητο στον Λυκαβηττό μακριά από τα «κακόφημα στέκια» και έγινε ιδιοκτήτρια «οίκου ανοχής».

Αρχικά δούλευε μόνη και δεν έκανε διακρίσεις στους πελάτες. Η ίδια ήθελε να είναι δίκαιη απέναντι τους γι’ αυτό και η «ταρίφα» ήταν διαφορετική για τους εύπορους, τους μεσαίους και τους κατώτερους σε κοινωνική τάξη.

OYSAKOBA.GAMBRIELA.PORNH.ATHNOAS.TRAPEZOYNTA1

Στη συνέχεια απασχολούσε γυναίκες που όμως δεν επέτρεπε να είναι ανήλικες. Η ίδια αναφέρει ότι προστάτη νταβατζή δεν είχε ποτέ πάρα μόνο φύλακα στο πορνείο της.

Κατά την διάρκεια της κατοχής εκμεταλλευόταν τις στενές επαφές που είχε ο οίκος με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους σε μέλη της αντίστασης. Η γνωριμία της με τον διοικητή των ES ES της έδινε την πολυτέλεια προμηθειών σε τρόφιμα τα οποία μοίραζε στα σπίτια οικογενειών που πεινούσαν.

Από την δουλειά της απέκτησε πολλά ακίνητα τα οποία όμως διέθετε σε προσφυγικές οικογένειες να μένουν χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο. Με τα χρήματα της έστελνε παιδιά στο σχολείο προίκισε κοπέλες και έστελνε νέους στον στρατό.

Ήταν πρώτη συνδρομήτρια ΟΤΕ σε αυτόματο τηλεφωνητή την δεκαετία του '60.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα που πάντα έλεγε πως πουτάνα γεννιέσαι, αλλά δεν γίνεσαι αγάπησε σεβάστηκε και ποτέ δεν ντράπηκε για το επάγγελμα - λειτούργημα που έκανε.

Ήταν η μοναδική πόρνη στην ιστορία που πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς έλαβε την τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στην Πατρίδα κατά την διάρκεια της κατοχής.

Δούλευε μέχρι τα 75 χρόνια όπου το 1991 έπεσε μόνη και αβοήθητη θύμα στραγγαλισμού μέσα στον οίκο ανοχής.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα είχε γίνει αποδεκτή και είχε αγαπηθεί από όλους λόγω της εντιμότητας του χαρακτήρα της. Υπήρξε βαθιά θρησκευόμενο άτομο και αυτό το απέδειξε με τις πράξεις της.

Με πολύ συμπάθεια και σεβασμό αυτό το μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της πιστεύοντας πως ανήκει στην λίστα των κυριών.

Τους ανθρώπους με ψυχή και ευαισθησίες δεν θα πρέπει να τους λησμονούμε από όποιον χώρο προέρχονται.

Το κείμενο προέρχεται από την προσωπική σελίδα του fb της Μαρίας Διαμαντίδου