«Η διάσωση του Χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή, η παραμονή των Χριστιανών στις πατρογονικές τους εστίες και η επιστροφή όσων έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς λόγω του πολέμου, της τρομοκρατίας ή των διακρίσεων πρέπει να μείνει ψηλά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας. Το οφείλουμε όχι μόνον στους ανθρώπους αυτούς που ζητούν από εμάς αρωγή για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που βιώνουν σήμερα, αλλά και στη δική μας ιστορία και στον ρόλο μας, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι στην ανατολική Μεσόγειο». Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σε σχετική ερώτησή του για τους διωγμούς των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Στην απάντησή του ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ανακοινώνει τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, τον Νοέμβριο του 2017 στην Αθήνα, σημειώνει τα  εξής: «Η Ελληνική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα υπό το φως των γνωστών ακραίων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, εκφράζει το εύλογο και ενεργό ενδιαφέρον της για το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αντιοχείας και παρέχει αμέριστη την υποστήριξη της στις εκεί χριστιανικές κοινότητες, που δοκιμάζονται κατά πρωτοφανή τρόπο στην παρούσα κρίση.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση των συνθηκών που θα επιτρέψουν αφενός στους Χριστιανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρεπώς στις εστίες τους, αφετέρου στις χριστιανικές κοινότητες να ευδοκιμήσουν εκ νέου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργεί με πρωταρχικό στόχο την ειρήνευση της Συρίας, το ταχύτερο δυνατό, μέσω αποκλειστικά πολιτικής διαδικασίας και στο πνεύμα των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας θα απαλείψει την απειλή στην οποία υπόκειται η χριστιανική κοινότητα προερχόμενη από τη συριακή εμφύλια σύρραξη και την ανεξέλεγκτη δράση τρομοκρατικών δυνάμεων.

Στις διεθνείς επαφές της η Ελλάδα τονίζει επίσης την ανάγκη το Ιράκ να προχωρήσει σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην εθνική συμφιλίωση της χώρας και στην ικανοποίηση των νομίμων αιτημάτων των κοινοτήτων του. Συμμετέχουμε στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τη Βαγδάτη στην δύσκολη αυτή αποστολή και υποστηρίζουμε και εμείς την ιρακινή κυβέρνηση στο έργο της.

Παράλληλα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, μέσω και των επισκέψεων της πολιτικής του ηγεσίας στην περιοχή, με στόχο να καταδειχθεί το μέγεθος και το εύρος των διώξεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι Χριστιανοί και άλλες κοινότητες της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, να σταματήσει ο εκπατρισμός τους από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και η καταστροφή παγκόσμιας αξίας πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

Διεθνής Διάσκεψη τον Νοέμβριο του 2017

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015, την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή στην οποία προσήλθαν σημαντικοί θρησκευτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι από χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης και συμμετείχαν 70 ομιλητές από 45 οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Το βασικό μήνυμα της Διάσκεψης ήταν η αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών δογμάτων στην περιοχή. Κατά τη Διάσκεψη του Οκτωβρίου 2015 και σε συνέχεια ελληνικής πρότασης, συστάθηκε επίσης το "Κέντρο για τον θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή", με έδρα την Αθήνα, το οποίο έκτοτε συμβάλλει στον αποτελεσματικό διάλογο των κοινοτήτων της περιοχής και στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών με σκοπό την αποτροπή τους. Η Ελλάδα παραμένει δραστήρια στο καίριο αυτό ζήτημα και πρόκειται να φιλοξενήσει τη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη πάνω στο ίδιο θέμα τον Νοέμβριο του 2017».