Περισσότεροι από 1.100 θεατές, παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ του LIVEMEDIA «Πόντος οι Μεγάλες Ώρες» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ ξύπνησε μνήμες ταξιδεύοντας τους θεατές σε ιστορικά γεγονότα έως τη γενοκτονία και προκαλώντας συγκίνηση από την αφήγηση των παππούδων.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ προηγήθηκε μία ολιγόλεπτη ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της INVENTICS LIVEMEDIA και εμπνευστή της ιδέας δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, Στάθη Παρχαρίδη, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο ευχαρίστησε τους φορείς και τα πρόσωπα που στήριξαν ηθικά και με την αιγίδα τους την προβολή.

PONTOS.MEGARO.PARXARIDIS.STATHS.10.5.2017.IMG 8201

Ο Στάθης Παρχαρίδης, ζήτησε από παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η οποία ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική acapella ερμηνεία από τον Αχιλλέα Βασιλειάδη του τραγουδιού «Την Πατρίδα μ’ έχασα» σε στίχους του αείμνηστου Χρήστου Αντωνιάδη. Μαζί του συμμετείχαν οι μουσικοί Κώστας Σιαμίδης στη λύρα και Γιάννης Πολυχρονίδης στο νταούλι για το τραγούδι «Ως πού να εν ο θάνατος».

PONTOS.MEGALES.ORES.MEGARO.MOUSIKIS.10 3

Μετά το τέλος της προβολής επτά χορευτές του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης» ξεσήκωσαν το κοινό χορεύοντας Σέρρα. Ακολούθησε και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ, την ίδια ημέρα, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης προβολής για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην πρώτη προβολή.

PONTOS.MEGARO.SERA.XOREFTES.AKRITES.10.5.2017.IMG 8193

Η προβολή ήταν μια πρωτοβουλία του LIVEMEDIA και αφιερώθηκε στη μνήμη της Μυροφόρας Σάρρα Παρχαρίδου. Η είσοδος ήταν δωρεάν και το κόστος καλύφθηκε αποκλειστικά από το LIVEMEDIA.

PONTOS.MEGARO.PARXARIDIS.10.5.2017

Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία.

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:

Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Δημήτρης Καραμήτσος

Φάνης Μαλκίδης

Θεοδόσης Κυριακίδης

Γιώργος Παρχαρίδης

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης Τασσιάς

Γιάννης Αποστολίδης

Ουρανία Καλογερίδου

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Αχιλλέας Βασιλειάδης

Κώστας Σιαμίδης

Γιάννης Πολυχρονίδης

Χρήστος Γεωργιάδης

Στίχοι: Χρήστος Αντωνιάδης

Την εισαγωγή για την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο

https://www.livemedia.gr/video/282255