ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Μια διαφορετική εμπειρία έζησαν είκοσι πέντε (25) μαθητές του τμήματος της ποντιακής διαλέκτου που έχουν ως δασκάλα του τμήματος την φιλόλογο Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Χωρύγι Κιλκίς, όπου και την επισκέφθηκαν οργανωμένα, πραγματοποιώντας ημερήσια εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές του τμήματος ποντιακής διαλέκτου που λειτουργεί στο 55ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, από τον πανελλήνιο σύνδεσμο Ποτνίων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, πλήρωσαν από τα τσέπη τους το εισιτήριο και με λεωφορείο το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2017, ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και στις 10.30 το πρωί έφτασαν στο χωριό.

XORIGI.26.3.20176

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο Νίκος Κωνσταντινίδης, η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η Τασούλα Κωνσταντινίδου, η Μαρία Προβατίδου, ο Παύλος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Ανθόπουλος

Εκεί τους περίμενε η εκπαιδευτικός και δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντινίδης, όπως και μέλη του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Χωρυγίου Κιλκίς και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, όπου οι γυναίκες άρχισαν την παρασκευή ποντιακών φαγητών, τα οποία στη συνέχεια όλοι μαζί κατανάλωσαν.

XORIGI.26.3.20175

Η «Κυριακή στο ποντιακό χωριό» αποτελεί μία από τις δράσεις που έχουν σκοπό να φέρουν τους μαθητές της ποντιακής διαλέκτου σε επαφή με τις πτυχές του ποντιακού πολιτισμού σε ένα αμιγές ποντιακό περιβάλλον. Μετά τον πρωινό μπουφέ για το καλωσόρισμα, ξεκίνησε η προετοιμασία των εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας.

XORIGI.26.3.20173

Οι γυναίκες του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρυγίου έδειξαν στους μαθητές πώς γίνονται τα βαρένικα, τα πισία, ο πουρμάς, η σουρβά και τα ωτία και όλες μαζί συμμετείχαν στην παρασκευή τους. Ακολούθησε το μεσημεριανό γεύμα και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

XORIGI.KONTSTANDINIDIS.RIZES.BIBLIO.IMG 1194

Το βιβλίο της Αρχοντούλας και του Νίκου Κωνσταντίδη, «Ρίζες», όπου καταγράφεται η ιστορία των κατοίκων του Χωρυγίου από τον Πόντο, στο Κάρς και στην εγκατάστασή τους στο χωριό, ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τον ποντιακό ελληνισμό

«Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, που είχε σκοπό να δείξει την καθημερινότητα σε ένα ποντιακό χωριό και να αναδείξει τις αξίες της καθημερινότητας του ποντιακού λαού» μας είπε η φιλόλογος και δασκάλα ποντιακής του τμήματος, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η οποία κατάγεται από το Χωρύγι Κιλκίς.

XORIGI.26.3.20171

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οι διοργανωτές απευθύνουν στις γυναίκες του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρυγίου, που με πολλή χαρά και προθυμία μύησαν τις μαθήτριες στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας, στους χορηγούς «Κρεαταγορά  Νικολαΐδης», «Τυροκομικά Λύκας», μάρκετ «Ο παλιός φούρνος-Νάκος Παυλίδης», που πρόσφερε τα αλεύρια.

XORIGI.26.3.20174

Στην εκδήλωση έπαιξαν και τραγούδησαν αφιλοκερδώς, Παναγιώτη Ηλιάδη, Δημήτρη Δαμιανίδη και Νίκο Κρομλίδη.

XORIGI.26.3.2017.IMG 1274

 Τους μαθητές συνόδευσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ανθόπουλος και ο δάσκαλος Αναστάσιος Καζαντζίδης, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. 

XORIGI.26.3.20172