Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων «Χίλια μύρια κύματα… Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη», του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 7.15 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα «Για τον Φώτη Κόντογλου», στο δημοτικό εκθεσιακό χώρο Remezzo (Νικ. Πλαστήρα 2). 

Ομιλητές για τον μεγάλο Μικρασιάτη ζωγράφο και λογοτέχνη, θα είναι οι, Αντώνης Κωτίδης,Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Α.Π.Θ.:Ο ρόλος της τέχνης στην ενσωμάτωση του προσφυγικού ελληνισμού: η περίπτωση Φώτη Κόντογλου, Νικόλαος Γραίκος, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Σχολικός Σύμβουλος:«Οἱ λογοτέχνες σπανίως νογᾶνε ἀπὸ τὴν τέχνη τοῦ ματιοῦ…» Το πολυτροπικό νόημα στα ιστορημένα βιβλία του Φώτη Κόντογλου, Φιλοθέη Κολίτση,Φιλόλογος:Παράδοση και νεωτερικότητα στο πεζογραφικό έργο του Φώτη Κόντογλου

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ θα δοθεί παράσταση από το ελληνικό PLAYBACK θέατρο με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Ηλία Βενέζη, με ομιλητές τον Χαράλαμπο Καράογλου, ομότιμο καθηγητή, στο τμήμα φιλολογίας του ΑΠΘ και τον Βασίλη Βασιλειάδη, επιστημονικό ερευνητή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

IAPE.AIBALI.AFISA.13.11.2016

Η διάρκεια της έκθεσης «Χίλια μύρια κύματα… Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη», λειτουργεί από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016, στο δημοτικό εκθεσιακό χώρο του Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσούς, Καλαμαριά), και διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με την υποστήριξη του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφία και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.