Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι χορευτές των σωματείων μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και στους πέντε συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων της ΠΟΕ, ήδη άρχισαν και γίνονται πρόβες για την παρουσίαση των χορευτικών τους, στη Ξάνθη.

Το 12ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ θα γίνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην πόλη της Ξάνθης και συγκεκριμένα στο κλειστό στάδιο «Φίλιππος Αμοιρίδης», με ώρα έναρξης στις 18.30 και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το εφετινό 12ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ, είναι αφιερωμένο σε δύο προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, στον Μητροπολίτη Πολύκαρπο Ψωμιάδη και στον αγροτοσυνεταιριστή και πολιτική Αλέξανδρο Μπαλτατζή.

Την διοργάνωση του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών, έχουν αναλάβει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον δήμο της Ξάνθης.

Ο Θεόδωρος Ρωμανίδης

Όπως δήλωσε στο efxinospontos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης, στο πλαίσιο του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ, και πριν το μεγάλο γεγονός του Σαββάτου όπου περίπου 2.000 χορευτές, θα παρουσιάσουν τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς, έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, παρουσίαση βιβλίου παιδικού ποντιακού παραμυθιού, αναφορά στην διαχρονική ανδρεία των Ποντίων, τόσο στο αντάρτικο του Πόντου, όσο και στην δράση τους στον ελλαδικό χώρο και μια άγνωστη πτυχή του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Ταυτόχρονα οι εκδηλώσεις αυτές, συμπίπτουν και με την απελευθέρωση της Ξάνθης, στις 4 Οκτωβρίου», κατέληξε ο Θεόδωρος Ρωμανίδης.