Άρθρα

Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη ίσως στον κόσμο που ομιλείτε και γράφεται συνεχώς επί 4.000 τουλάχιστον συν απτά έτη.  Είναι μια από τις ελάχιστες γλώσσες στον κόσμο που παρουσιάζει ομοιογενή εξέλιξη γιατί ομιλείται επί χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή. Υπάρχουν γραπτά κείμενα στην ελληνική από τον 15ο π.Χ. αιώνα. Υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας του πλήθους των αποικιών που είχαν ιδρυθεί από τους Έλληνες και ήταν η γλώσσα του εμπορίου και των επιστημών.

Σήμερα αποτελεί τη μητρική γλώσσα 12 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Κύπρο κυρίως και εξαιτίας της μετανάστευσης ομιλείται και σε χώρες προορισμού ελληνόφωνων πληθυσμών κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, της Αυστραλίας, στη Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Υπολογίζεται δε ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ομιλούν την ελληνική, είτε ως μητρική είτε ως δεύτερη γλώσσα, ανέρχεται στα 25 περίπου εκατομμύρια.

Είναι μια γλώσσα με μοναδικές αρετές, διαθέτει εκφραστικότητα, συνθετική δύναμη, ευελιξία, παραγωγική ικανότητα, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες να παράγει και να συνθέτει λέξεις. Επέδρασε στη διαμόρφωση πολλών γλωσσών κυρίως ευρωπαϊκών, άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε και η λέξη Ευρώπη έχει ελληνική προέλευση. Η αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, που είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα στον πλανήτη περιέχει περίπου 50.000 λέξεις, οι οποίες έχουν ελληνική προέλευση. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες γλώσσες, όπως είναι η ιταλική, η γαλλική και άλλες σύγχρονες γλώσσες.

Το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με την άποψη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε και να διαδώσουμε την ελληνική γλώσσα.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ανέλαβε μια πολύ σπουδαία, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και παιδείας ή ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία που δυστυχώς για μας ξεκινά και πάλι από το εξωτερικό, εκτός των ελληνικών συνόρων και αποδεικνύει για άλλη μια φορά το δυναμισμό της ομογένειας μας αλλά και την αγάπη προς την πατρίδα και για καθετί ελληνικό.

Ως ημέρα προτείνεται η 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή μας Γεώργιο Σεφέρη το 1963. Στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας μέσω της Unesco ……..».