Ένα βιβλίο που λύνει τα «μυστήρια» της σημερινής Τουρκίας. Η Τουρκία και η συμπεριφορά της αποτελούν δυσεξήγητα κι επικίνδυνα φαινόμενα για τη διεθνή κοινή γνώμη. Ακατανόητα αν αφαιρέσεις από την «τουρκική εξίσωση» τις παραμέτρους που αναλύονται διεξοδικά μέσα στις 100 σελίδες του Hot.Doc History μαζί με την εφημερίδα Documento:

Το γεγονός πως η Τουρκία αποτελεί διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διατηρεί εμμονικά την ανάμνηση της αχανούς επικράτειας η οποία μέσα σε 10 χρόνια συρρικνώθηκε στο 25% του εδάφους της.

Τις ιδέες του Παντουρανισμού και του Παντουρκισμού με τις οποίες η πνευματική ηγεσία προσπάθησε να συγκροτήσει τον εθνικό μύθο αλλά να δημιουργήσει την προοπτική μια «ζωτικής» επέκτασης που άλλοτε επεκτείνεται ως το κατώφλι της Κίνας κι άλλοτε μέχρι το Αζερμπαϊτζάν όπως συμβαίνει σήμερα.

Τους Νεότουρκους –αντίδραση στην παρακμή και την ήττα σε όλους τους πολέμους- οι οποίοι επιχείρησαν την ταυτοτική μετάβαση από τον θρησκευτικά «Οθωμανό» στον εθνικά «Τούρκο». Μέσα από ποταμούς αίματος...

Τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις. Τη σφαγή ή την έξωση χριστιανικών πληθυσμών· Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυροχαλδαίων, Μικρασιατών.

Τον βίαιο εκδυτικισμό που επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ για να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη. Για δεκαετίες ολόκληρες κυριάρχησε και κυβέρνησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ομως το παρελθόν συχνά επιστρέφει εκδικητικά.

Τα πραξικοπήματα που ταλάνισαν την Τουρκία από το 1960 και την γιγάντωση του «βαθέος κράτους» το οποίο διαπλέκεται με τις πιο ακραίες μορφές εγκληματικότητας (Ναρκωτικά, δολοφονίες Κούρδων, «Γκριζοι Λύκοι», «Κόκκινη Προβιά», εμπρησμός οικίας Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, Σεπτεμβριανά, ΤΜΤ, «Βαριοπούλα», Σουσουρλούκ, Ergenekon).

Τη διελκυστίνδα εξουσίας που γίνεται σήμερα μεταξύ του ισλαμιστή Ερντογάν και κεμαλιστών για την ιδιοκτησία μιας ανεξέλεγκτης και μεγαλομανούς εξουσίας.

Στα χέρια του αναγνώστη την Κυριακή 100 σελίδες Ιστορίας. Οχι για να δικαιολογήσει αλλά για να κατανοήσει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Α). Από τους Οθωμανούς στους Νεότουρκους. [Από την ισλαμική κοινότητα (Ούμα / Ummah) στο τουρκικό έθνος] (Βλάσης Αγτζίδης).

Β). Παντουρκισμός. Παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η ταυτότητα και η προέλευση των πρωταγωνιστών (Γκιοκάλπ κ.ά.). (Σταύρος Παναγιωτίδης).

Γ). Κεμαλισμός. Η μεγάλη ανατροπή. Από το Χαλιφάτο στον βίαιο εκδυτικισμό. (Σταύρος Παναγιωτίδης).

Δ). Δομή, έργα και ημέρες του βαθέος τουρκικού κράτους. Εμπρησμός οικίας Κεμάλ, Σεπτεμβριανά, Κύπρος ΤΜΤ, «Βαριοπούλα», Ergenekon κ.λπ., κ.λπ. (Θέμης Τζήμας).

Ε). Οι σύγχρονες εξελίξεις και δόγματα. Από τον Μεντερές και τον Οζάλ, στον (Νταβούτογλου και στον) Ερντογάν. (Κωνσταντίνος Βενάκης).

ΣΤ). DOC.Files: (Βασιλική Λάζου).

Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/hotdoc-history-h-mystikh-toyrkia-ayth-thn-kyriakh-me-to-documento