Κάθε κομμάτι του παρελθόντος, όσο μικρό κι αν είναι, δεν παύει να έχει δικό του πολιτισμικό φορτίο και να αποτελεί ένα κομμάτι από την ταυτότητά μας. Κάθε χρονική περίοδος, όσο κι αν είναι περιορισμένη χρονικά, έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην πορεία κάθε έθνους και κάθε φυλής.

Ορμώμενος από το ίδιο κίνητρο, που τον ώθησε να γράψει το πρώτο του ιστορικό βιβλίο, με τον τίτλο «Οι Ρίζες Μας», μαζί με την κόρη του Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, συνεχίζει με το ίδιο αδιάπτωτο ενδιαφέρον για τη συγγραφή και του δευτέρου τους βιβλίου, που αναφέρεται στον ποντιακό ελληνισμό του Καρς.

Στη φωτογραφία ο Νίκος Κωνσταντινίδης, είναι με τον Αριστοτέλη Ραμφόπουλο, συνταξιούχο πυροσβέστη από τον Λευκώνα Σερρών, όπου ζουν  πολλοί Καρσλήδες, με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της  περιοχής και της εποχής εκείνης, που ζούσαν στο Κυβερνείο του Καρς, όταν ήταν στη ρωσική κατοχή.

Η μεγαλύτερη κληρονομιά άλλωστε, δεν είναι ούτε η υλική, ούτε η χρηματική. Η βαρύτερη κληρονομιά είναι αυτή που γίνεται πυξίδα και οδηγός για να φωτίσει και ιχνηλατήσει τις διαδρομές του παρελθόντος και αν οδηγήσει με ασφάλεια τους νεότερους στο μέλλον.

Όσοι από τους Καρσλήδες αναγνώστες μας έχουν στοιχεία για τα χωριά τους,  μπορούν, αν θέλουν, να επικοινωνήσουν με το συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη, στο τηλέφωνο 6983237974.