Σε προχωρημένο στάδιο για τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου για του Έλληνες του Καρς, βρίσκεται ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος και συγγραφέας του βιβλίου με την κόρη του Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογο και εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου του βιβλίου «Οι Ρίζες μας», που αναφέρεται στην ιστορική πορεία των κατοίκων του χωριού Χορύγι Κιλκίς, από τον Πόντο, στο Καρς και την έλευσή τους στην Ελλάδα.

BIBLIO.KONSTANTINIDOU.RIZES 001

Το βιβλίο "Οι Ρίζες μας", Πόντος - Καύκασος - Χορύγι Κιλκίς

Ήδη οι αναγνώστες της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, έχουν «γευθεί» κάποια πρώτα στοιχεία, μιας και ο Νίκος Κωνσταντινίδης, στη διάρκεια του 2019, δημοσίευσε σε δύο συνέχειες της μηνιαίας εφημερίδας, στοιχεία από την παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο, το Καρς και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Νίκος Κωνσταντινίδης, ερευνά αρχεία, αλλά πραγματοποιεί και συναντήσεις ανθρώπων οι οποίοι απλόχερα του δίνουν πληροφορίες για τα χωριά των Ελλήνων του Καρς, αλλά και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, λίγο πριν το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συναντήθηκαν δύο Κιολαλήδες, στη Θεσσαλονίκη ο δάσκαλος και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης και ο αγγειοχειρούργος και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σιδηρόπουλος.  Θέμα συνάντησης ήταν το χωριό Ουτς Κιλισέ του Καρς, χωριό προγόνων του Δημήτρη Σιδηρόπουλου, με αφορμή το νέο βιβλίο που γράφουν ο Νίκος με την κόρη του, Αρχοντούλα.

Είναι σημαντικό αν υπάρχει πρωτογενές κι αυθεντικό υλικό και για τον σκοπό αυτό γίνονται συναντήσεις με πρόσωπα των οποίων η καταγωγή είναι από το Καρς.