Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ (1918 - 1921)», με θέμα τις πολεμικές επιχειρήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως τις είχε καταγράψει ο Λουκάς Κ. Ψωμάς σε χειρόγραφο ημερολόγιο, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, (στο Μέγαρο Μπίλλη-Πλατεία Ιπποδρομίου).

Ομιλητές θα είναι οι:

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, Λέκτορας της Νομικής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Νίκος Καραγιώργος, επιχειρηματίας, εγγονός του Λουκά Κ. Ψωμά.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέλιος Λουκάς και θα προλογίσει ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος, δημοσιογράφος, επιμελητής της έκδοσης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Γιάννης Γκρέζιος, ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μουσική και τραγούδια εποχής θα ερμηνεύσει ζωντανά το συγκρότημα CANTABILE (Ελισάβετ Καφετζή φλάουτο, Μαρία Κονδυλίδου ακορντεόν, Θάνος Σακελλαρίδης κιθάρα). 

Το βιβλίο

Οι χειρόγραφες πυκνογραμμένες σημειώσεις του Λουκά Ψωμά, με καθαρές καλλιγραφικές αποτυπώσεις στο χαρτί, αρχίζουν από την ημέρα της δημοσίευσης του διατάγματος για την επιστράτευση της 17ης Ιανουαρίου 1918, με ένα μικρό πρόλογο. Σκάλισε και μερικά σκίτσα με έναν σταυρό και τη γαλανόλευκη. Ημερολογιακά, καλύπτει τα τέσσερα χρόνια της θητείας του στο στράτευμα (1918 – 1922) ως τηλεφωνητής διαβιβάσεων Πεζικού. Το τελευταίο μέρος αποτελεί ξεχωριστό παράρτημα από την παρουσία του στο μέτωπο του Σαγγάριου με κατεύθυνση την Άγκυρα και στη μετέπειτα οδυνηρή κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου.