Στα άδυτα της ιστορίας των νομισμάτων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, εντρύφησαν όσοι παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Simon Bendall, σε μετάφραση της Ελένης Λιάντα, με τίτλο «Εισαγωγή στη Νομισματική της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας», η οποία έγινε από τις Εκδόσεις Κυριακίδη και την Μέριμνα Ποντίων Κυριών, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην οδό Λεωφόρου Νίκης 13, στον 2ο όροφο.

EKDOSEIS.KYRIAKIDI.TRAPEZOYNTA.NOMISMATA.4.10.20193

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί, φοιτητές, οι δύο πρόεδροι των ιστορικών σωματείων της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ανατολή Δημητριάδου και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως επίσης και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ακριτίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

EKDOSEIS.KYRIAKIDI.TRAPEZOYNTA.NOMISMATA.4.10.20196

Την εκδήλωση συντόνισε και μίλησε η Ελένη Λιάντα, μέλος Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και κύριοι ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Τσέλεκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Μελίνα Παϊσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Ελένη Λιάντα

EKDOSEIS.KYRIAKIDI.TRAPEZOYNTA.NOMISMATA.4.10.20191

Η Ελένη Λιάντα, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε πως «απόψε έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το βιβλίο με τίτλο Εισαγωγή στη νομισματική της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας των εκδόσεων Κυριακίδη. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Λονδίνο από τον εκδοτικό οίκο SPINK & LTD, είναι An Introduction to the Coinage of the Empire of Trebizond. Τη συγγραφή του βιβλίου εκπόνησε ο Simon Bendall, ο σπουδαιότερος, στον κόσμο, νομισματολόγος της Παλαιολόγειας περιόδου (1261-1453). Τη μετάφραση και την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης ανέλαβα εγώ, κυρίως εξαιτίας της πολυετούς συνεργασίας μου με τον Bendall επάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα της υστεροβυζαντινής νομισματικής, ενώ ο εκτενής πρόλογος του βιβλίου ανήκει στον σημαντικότερο Έλληνα μελετητή της ιστορίας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, κ. Αλέξιο Γ. Κ. Σαββίδη, Καθηγητή της Ιστορίας των Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

EKDOSEIS.KYRIAKIDI.TRAPEZOYNTA.NOMISMATA.4.10.20192

Αφετηρία της αποψινής εκδήλωσης, που έχει επιπρόσθετη σημασία, εξαιτίας του πρόσφατου θανάτου του συγγραφέα του βιβλίου στις 26 Ιουνίου, στο Λονδίνο, επιβάλλεται να αποτελέσει ο απολογισμός της πορείας, της δραστηριότητας και του συνολικού έργου  του Bendall, η συμβολή του οποίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη της ιστορίας του τόπου μας. Η αποψινή βιβλιοπαρουσίαση ας εκληφθεί και ως φόρος τιμής στον Bendall, που με το έργο του κατέθεσε στην ανθρωπότητα το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του», κατέληξε η κ. Ελένη Λιάντα.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

EKDOSEIS.KYRIAKIDI.TRAPEZOYNTA.NOMISMATA.4.10.20194

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα αρχικώς να ευχαριστήσω τις κυρίες Ελένη Λιάντα (δρα βυζαντινών σπουδών και Νομισματικής, του περιώνυμου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστρια του παρουσιαζόμενου βιβλίου) και την εκδότρια Δέσποινα Κυριακίδη, για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή βιβλιοπαρουσίαση. Χαίρομαι αφενός που συμπεριλήφθηκα στους ομιλητές, αφετέρου όμως δεν κρύβω την αμηχανία μου ευρισκόμενος δίπλα σε επαΐοντες του θέματος που πραγματεύεται το παρόν πόνημα, δηλ. τη μεταφράστρια κα Λιάντα και τους δύο καθηγητές Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου. Παρεμπιπτόντως, μπορούμε πραγματικά να είμαστε περήφανοι για το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, εν προκειμένω για την Αρχαιολογία, του ΑΠΘ, όχι μόνο για το σπουδαίο έργο των παλαιών δασκάλων του Τμήματος αλλά και των σημερινών καθηγητών του. Το γεγονός μάλιστα ότι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ιδρύθηκε στο ΑΠΘ (μετά τη συμφωνία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και του κ. Ιβάν Σαββίδη) και εντάχθηκε λειτουργικά στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, αυτό από μόνο του προσδίδει στην Έδρα υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ασχολούμενος ερευνητικά με τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού τής καθ’ ημάς Ανατολής, κυρίως στον 19ο αι., ουσιαστικά διάβασα στον πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό στην αρχή του παρόντος βιβλίου πρόλογο τού κατ’ εξοχήν στις μέρες μας ερευνητή της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας στην Ελλάδα, καθηγητού Αλέξη Σαββίδη, δυστυχώς για πρώτη φορά για τον αείμνηστο πλέον Simon Bendall: τη σπουδαία προσωπικότητά του, την εργογραφία του και τη συμβολή του στη νομισματολογία της βυζαντινής περιόδου. Το ίδιο χρήσιμη για τον αναγνώστη του εξειδικευμένου αυτού βιβλίου είναι και το σύντομο σημείωμα της κας Λιάντα, στο οποίο συνυπάρχουν συναίσθημα και προσωπικές αναφορές από τη μια και από την άλλη πληροφορίες σχετικές με την ολοκλήρωση του μεταφραστικού έργου, προϊόν του οποίου είναι το ανά χείρας βιβλίο.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, τους χορηγούς της έκδοσης Αργύρη και Άρτεμη Κούμα, τη μεταφράστρια - διδάκτορα Ελένη Λιάντα και τις εκδόσεις Δέσποινας Κυριακίδη, γιατί χάρη στη συντονισμένη προσπάθειά τους έχουμε στα χέρια μας, στα ελληνικά, το βιβλίο του Simon Bendall «Εισαγωγή στη νομισματική της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας», μια αναμφίβολα ουσιαστική συμβολή στη νομισματική του ιστορικού Πόντου".