Το νέο βιβλίο της Μαρίας Μαυρίδου – Καλούδη «Οι Αχουλήδες και οι Σευτελήδες» ή αλλιώς «Οι Εξυπνούληδες και οι Χαζούληδες», από τους Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουνίου 2019, στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για ένα βιβλίο για παιδιά που εικονογράφησε ο Δημήτρης Νικολαΐδης και μετέφερε στην ποντιακή διάλεκτο η Χρύσα Μαυρίδου.

BIBLIO.KALOYDI.MAYRIDOU.AXOYLIDS.KYRIAKIDI.13.6.20194

Τις συστάσεις των συντελεστών ανέλαβε ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης, ο γνωστός σε όλους μας από τις δράσεις του στα πολιτιστικά δρώμενα που σχετίζονται με τον Πόντο, και όχι μόνο, και από τις εκπομπές σκίτσου που παρουσιάζει σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Αναφέρθηκε στην σύντομη διαδρομή της γνωριμίας του με την συγγραφέα και πως έδωσε ζωή με το σκίτσο του στο κείμενο. Ως άλλος κονφερανσιέ, συνέβαλε ώστε να μείνει αξέχαστη η παρουσίαση στο κοινό.

BIBLIO.KALOYDI.MAYRIDOU.AXOYLIDS.KYRIAKIDI.13.6 3

Για το βιβλίο μίλησαν, η φιλόλογος Γιώτα Ιωακειμίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προηγούμενες δουλειές της συγγραφέως, και στις δυνατότητες που μέσα από τα βιβλία της διαπίστωσε πως διαθέτει, στα κοινά βιώματα και την φιλία που τις ενώνει. Και βεβαίως στην αγάπη τους για την ποντιακή διάλεκτο και παράδοση.

BIBLIO.KALOYDI.MAYRIDOU.AXOYLIDS.KYRIAKIDI.13.6 2

Η Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ποντιακού σωματείου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), μεταξύ πολλών άλλων, τοποθετήσεων όσο αφορά το βιβλίο και προσωπικά την συγγραφέα, καθότι τις ενώνει συγγένεια, αναφέρθηκε στην σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε την μεταφορά του κειμένου στην ποντιακή διάλεκτο, ακριβώς επειδή πρόκειται για κείμενο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

BIBLIO.KALOYDI.MAYRIDOU.AXOYLIDS.KYRIAKIDI.13.6 5

Η ερμηνεύτρια των ποντιακών, και όχι μόνο, τραγουδιών, η Δέσποινα Αδελφίδου - Γεωργιάδου, αναφέρθηκε στην γνωριμία της με τη συγγραφέα, που ξεκίνησε μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων της και εξελίχθηκε σε σχέση φιλική που μετράει πλέον χρόνια. Και σαν ευχαριστήριο επισφράγισμα, συγκίνησε το κοινό με την ερμηνεία του τραγουδιού, «ύμνου», «Η μάνα έν’ κρύον νερό»

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

BIBLIO.AXOYLIDES.SEFTELIDES.MARIA.MAYRIDOY.KALOYDI.KYRIAKIDIS

Το βιβλίο της Μαρίας Μαυρίδου – Καλούδη «Οι Αχουλήδες και οι Σευτελήδες» ή αλλιώς «Οι Εξυπνούληδες και οι Χαζούληδες», είναι το δέκατο στη σειρά της συγγραφέως, και το πρώτο για παιδιά σε διπλό κείμενο. Στην ποντιακή διάλεκτο και στην νεοελληνική. Όπως αναφέρει η συγγραφέας, η σκέψη να γράψω βιβλίο για μικρά παιδιά, μου γεννήθηκε με το που απέκτησα εγγόνια. Και αποζημιώθηκα όταν είδα τη χαρά στα πρόσωπά τους, όταν για πρώτη φορά το πήραν στα χέρια τους και είδαν και την αφιέρωση. «Στην Κλειώ και τον Αναστάση, τα χαταλόπα μ’.»

Η δημιουργία αυτού του βιβλίου τη θεωρώ τόλμημα, καθότι πρόκειται για ένα κείμενο με μηνύματα οικολογικά και όλα εκείνα τα θετικά που θα πρέπει να παίρνει κάθε παιδί μεγαλώνοντας, σε συνδυασμό με την ποντιακή διάλεκτο. Τόλμημα διότι, πρώτον, έχει να ανταγωνιστεί εικόνες με τις οποίες καθημερινά «βομβαρδίζονται» και από παντού στάζουν αίμα, και δεύτερον, διότι είναι και σε μία διάλεκτο που κάποιοι θα πουν, -εμάς τί μας νοιάζει; Ξεπερνώντας όλα αυτά, παρουσιάζω στα παιδιά τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον, στις άλλες μορφές ζωής, στην διαφορετικότητα, στην φιλία. Στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Τελικά καταφέραμε με τον Δημήτρη να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, και ελπίζω η ιδέα αυτή να έχει μιμητές. Πολλοί μαζί, καλύτερα από ότι ένας μόνος.