Με τη συμμετοχή πολιτών της Θεσσαλονίκης και με πλούσια συζήτηση που κράτησε περισσότερο από 2,5 ώρες, έγινε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης» (3ος όροφος) του Κτηρίου Διαγωνίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 103), η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό, στην Ήττα και το Τραύμα», των εκδόσεων «Historical Quest».

AGTZIDIS.BIBLIO.11.5.20192

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην παρουσίαση του βιβλίου, ήταν ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, τον συντονισμό της, είχε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ενώ για τα περιεχόμενα του βιβλίου μίλησαν ο Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Μανόλης Λαμτζίδης, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καλαμαριάς, ο Γιάννης Χρονόπουλος, Διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου «Historical Quest» και ο Βλάσης Αγτζίδης, Συγγραφέας, Ιστορικός.

AGTZIDIS.BIBLIO.11.5.20195

Στην αρχή της εκδήλωσης ο συντονιστής – δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, επισήμανε πως το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσει κάποιος τα τραγικά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής και τους λόγους στους οποίους οδήγησαν τους ελληνικούς πληθυσμούς στη γενοκτονία και την έξοδο, το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και την ανεπάρκεια και εξάρτηση ελληνικών κυβερνήσεων.

AGTZIDIS.BIBLIO.11.5.20194

Στην ομιλία του ο Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, έκανε μία ιστορική αναφορά στα τρία κεφάλαια του βιβλίου, και παρουσίασε αναλυτικά τις αιτίες που προκάλεσαν την μικρασιατική και πως την εξετάζει ο συγγραφέας του βιβλίου, δίνοντας μια νέα οπτική διάσταση αυτήν τη φορά μέσα από τα εργαλεία της αριστερής θέασης, πάντοτε όμως ντοκουμενταρισμένα, αφού παραθέτει τα σχετικά έγγραφα. Ο Νικόλαος Ιντζεσίλογου, επισήμανε την προσφορά του Βλάση Αγτζίδη με την παράθεση στο βιβλίο ισχυρών ντοκουμέντων για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και τόνισε πως είναι σημαντικό να εκδίδονται βιβλία, όπως αυτό, που έχουν να προσφέρουν στην ιστορική έρευνα.

AGTZIDIS.BIBLIO.11.5.20193

Ο Μανόλης Λαμτζίδης, στην ομιλία του τόνισε πως η ενασχόλησή του με την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού άρχισε από τις παιδικές του αναμνήσεις μιας και η επίσημη ιστοριογραφία έριχνε στη λήθη τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, μιας και αυτή ήταν η κρατούσα άποψη για την ελληνοτουρκική φιλία. Όμως οι διεργασίες στη μεταπολίτευση οδήγησαν στη γιγάντωση της εθνικής μνήμης και η κατανόηση της προσφυγιάς που έζησαν οι πρόγονοί μας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο να δούμε την προσφυγιά του σήμερα και πως αυτή επαναλαμβάνεται με τις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων. Τόνισε πως το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη είναι μια σημαντική τομή στην κατανόηση των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή και τις ευθύνες ελληνικών κυβερνήσεων και μεγάλων δυνάμεων.

Ο εκδότης του βιβλίου Γιάννης Χρονόπουλος, ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να εκδώσει το βιβλίο και που είναι μια προσφορά στη σύγχρονη βιβλιογραφία για την κατανόηση των μεγάλων γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας.

BIBLIO.AGTZIDIS.MIKRASIATIKI.KATASTROFI.I.2019.MG 20190423 0004

Ο συγγραφέας του βιβλίου Βλάσης Αγτζίδης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο το οποίο υπήρχε την περίοδο από το κίνημα των Νεοτούρκων που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη από αξιωματικούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τόνισε πως είχε καθαρά εθνικιστικούς σκοπούς μιας και ήταν στη λογική αφανισμού των χριστιανικών πληθυσμών και των μειονοτήτων και πως ήταν μαζί με τον Κεμαλισμό, ο πρόδρομος του Ναζισμού. Επισήμανε μάλιστα πως αυτήν τη διάσταση την διέβλεψε η Ρόζα Λούξεμπουργκ την ίδια χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα τόνισε πως οι γερμανόφιλοι μοναρχικοί δεν κατανόησαν αυτήν τη διάσταση μιας και είχαν ευθεία εξάρτηση από τη Γερμανία σε σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν σε στρατηγική συνεργασία με τους Άγγλους. Στη συνέχεια τόνισε τη μεγάλη ευθύνη των μοναρχικών στην εγκατάλειψη του ελληνικού πληθυσμού στη Σμύρνη και την απαγόρευση εξόδου όταν έξι μέρες πριν την εισβολή του Κεμάλ τους απαγόρευσε να την εκκενώσουν όταν ήξεραν πως θα μπει ο τουρκικός στρατός και οι άτακτοι και θα κάνουν όλα αυτά που επακολούθησαν.

Στη συνέχεια των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στην παρουσίαση του βιβλίου.