Το βιβλίο του Νίκου Παλασίδη «Πύρριχος» (Τρωικός Πόλεμος και η γένεση του πυρρίχιου χορού), παρουσιάζεται στο κοινό, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στο εντευκτήριο της Λέσχης (Λεωφόρου Νίκης 13, 2ος όροφος).

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Παλασίδη «Πύρριχος», συνδιοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η Καλλιτεχνική Στέγη Βορείου Ελλάδος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι, Γιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, Φωκίων Φουντουκίδης δημοσιογράφος και εκδότης του βιβλίου από τις εκδόσεις «Τραπεζούς», Δημήτρης Νικολαΐδης σκιτσογράφος και ο Νίκος Παλασίδης, καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές η εκδήλωση θα διανθιστεί με χορούς, τραγούδια και άλλες εκπλήξεις. Στο τραγούδι θα είναι η Ιωάννα Τσολερίδου, στη λύρα ο Γιώργος Στεφανίδης, στο νταούλι ο Γιώργος Λαζαρίδης και στην απαγγελία ο ίδιος ο συγγραφέας Νίκος Παλασίδης.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Παλασίδης, σκοπός του έργου που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή, αλλά και η μεταφορά του από την νεοελληνική στην ποντιακή διάλεκτο, ο σκοπός δεν είναι μόνον ψυχαγωγικός, αλλά είναι παράλληλα εκπαιδευτικός και εθνικός.

Εκπαιδευτικός γιατί αναφέρεται σε ονόματα, αίτια και γεγονότα του τρωικού πολέμου. Εθνικός γιατί αναδεικνύουμε αναφορές αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, όπως ο Πλάτων ο Αθηναίος, ο Αριστοφάνης, ο ιστορικός Ξενωφών, ο γεωγράφος Στράβων και άλλοι που γίνεται εμφανέστατο ότι ο πυρρίχιος χορός είναι αρχαιοελληνικός χορός, γέννημα και θρέμμα. Και αυτό γιατί οι προς ανατολάς γείτονές μας –και εννοώ τους τούρκους- σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ χορών τον εμφανίζουν σαν δικό τους εθνικό χορό.